Ga terug
Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!

Cake met gekarameliseerde banaan

Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

Gekarameliseerde banaan

  • 4 bananen (rijp maar niet overrijp)
  • 85 gr boter
  • 100 gr kandijsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuifje zout
  • 90 gr pecannoten

Cake

  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 95 gr amandelmeel
  • 1 el kaneel
  • 3 gr bakpoeder
  • 225 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 200 gr kandijsuiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 280 gr griekse yoghurt
  • 1 el vanille extract

Instructies
 

Gekarameliseerde banaan

  • Begin met de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden met bakpapier. Ik raad je aan om de springvorm langs buiten nog eens in te pakken met aluminiumfolie. Dit om te vermijden dat er boter langs de onderste rand zal uitlopen.
    Hak ook alvast de pecannoten in fijnere stukjes.
  • Pel de bananen en snij ze lengte door zodat je 2 helften hebt. Snij deze ook nog eens in de helft anders zijn te lang om mee te werken.
  • Verhit 25gr van de boter in een pan. Eenmaal gesmolten leg je de bananen met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze zo'n 1 a 2min tot deze licht goudbruin beginnen kleuren (we bakken dus slechts 1 kant). Leg de bananen dan meteen met het snijvlak naar beneden in de springvorm. Verdeel de bananen zo over de bodem.
  • Doe nu de resteren de boter (=60gr) in de pan (pan niet eerst proper maken) samen met de suiker, kaneel en snuifje zout. Laat rustig smelten en roer even. Het is normaal dat dit er redelijk "brokkelig" zal uitzien. Het lijkt alsof de suiker de boter niet opneemt maar dit komt goed. Giet dit mengsel over de bananen en strooi er ook de gehakte pecannoten over.
    Zet dit even opzij.

Cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng alvast de zelfrijzende bloem, amandelmeel, kaneel en bakpoeder. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
    Doe de zachte boter, suiker en kandijsuiker in een mengkom. Mix deze romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min op hoge snelheid. Schraap af en toe de zijkanten even los. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Schraap ook nu weer even de zijkanten los. Doe er de yoghurt en vanille extract bij. Mix nog even op hoge snelheid tot een mooi glad deeg.
    Voeg er de droge ingrediënten aan toe en mix tot een glad deeg. Mix niet te lang. De laatste restjes bloem aan de zijkant van je kom kan je nog met een spatel even mengen.
    Giet het deeg over de bananen in de springvorm
    Bak de cake zo'n 55 a 60min tot deze mooi gaar gebakken is. Check met een satéprikker om te checken of de cake gaar is.
    TIP! Als de cake iets te donker wordt maar nog niet gaar is binnenin. Dek de vorm dan bovenaan af met wat aluminiumfolie. De baktijd zal dan wel iets langer worden.
    Haal uit de oven en laat eerst zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Draai de cake dan voorzichtig om (met behulp van een bord) zodat de onderkant (=bananen) boven komt te liggen.
    Serveer de cake lauw of volledig afgekoeld.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, banaan, dessert, gebak, voor bij de koffie, yoghurt