Cake met gekarameliseerde banaan
Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Gekarameliseerde banaan
- 4 bananen (rijp maar niet overrijp)
- 85 gr boter
- 100 gr kandijsuiker
- 1 tl kaneel
- 1 snuifje zout
- 90 gr pecannoten
Cake
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 95 gr amandelmeel
- 1 el kaneel
- 3 gr bakpoeder
- 225 gr boter (op kamertemperatuur)
- 200 gr suiker
- 200 gr kandijsuiker
- 4 eieren (op kamertemperatuur)
- 280 gr griekse yoghurt
- 1 el vanille extract
Gekarameliseerde banaan
Begin met de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden met bakpapier. Ik raad je aan om de springvorm langs buiten nog eens in te pakken met aluminiumfolie. Dit om te vermijden dat er boter langs de onderste rand zal uitlopen. Hak ook alvast de pecannoten in fijnere stukjes. Pel de bananen en snij ze lengte door zodat je 2 helften hebt. Snij deze ook nog eens in de helft anders zijn te lang om mee te werken.
Verhit 25gr van de boter in een pan. Eenmaal gesmolten leg je de bananen met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze zo'n 1 a 2min tot deze licht goudbruin beginnen kleuren (we bakken dus slechts 1 kant). Leg de bananen dan meteen met het snijvlak naar beneden in de springvorm. Verdeel de bananen zo over de bodem.
Doe nu de resteren de boter (=60gr) in de pan (pan niet eerst proper maken) samen met de suiker, kaneel en snuifje zout. Laat rustig smelten en roer even. Het is normaal dat dit er redelijk "brokkelig" zal uitzien. Het lijkt alsof de suiker de boter niet opneemt maar dit komt goed. Giet dit mengsel over de bananen en strooi er ook de gehakte pecannoten over. Zet dit even opzij.
Trefwoord bakken, banaan, dessert, gebak, voor bij de koffie, yoghurt