Ga terug
Deze makkelijke Ovenschotel met puree, kip en spekjes is gewoon puur winters comfort food om direct op je weekmenu te zetten. Een eenvoudige maaltijd die zich perfect leent om te meal preppen. Je hebt een lekker smeuïge puree; stukjes kip en spekjes alsook heel veel groentjes (wortel, erwtjes, prei, ...)

Ovenschotel met puree, kip en spekjes

Deze makkelijke Ovenschotel met puree, kip en spekjes is gewoon puur winters comfort food om direct op je weekmenu te zetten. Een eenvoudige maaltijd die zich perfect leent om te meal preppen. Je hebt een lekker smeuïge puree; stukjes kip en spekjes alsook heel veel groentjes (wortel, erwtjes, prei, ...)
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Aardappelpuree

  • 800 gr aardappelen (bloemige)
  • 200 gr ricotta
  • scheutje melk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Ovenschotel

  • 2 sjalotten (of ui)
  • 1 prei
  • 400 gr champignons
  • 300 gr wortelen
  • 3 kipfilets
  • 250 gr spekreepjes (gerookt)
  • 140 gr tomatenpuree
  • 1 tl oregano
  • 350 ml bouillon (kip of groente)
  • 250 gr erwten (diepvries)
  • Peper en zout
  • Geraspte kaas

Instructies
 

  • Begin met het koken van de aardappelen voor de puree.
    Eenmaal gaar, giet af en pureer ze samen met de ricotta, scheutje melk en kruiding. Zorg dat ie lekker smeuïg is.
    Zet even opzij
    TIP !! Terwijl de aardappelen staan te koken kan je het snijwerk doen voor de ovenschotel
    TIP! Je kan de puree ook makkelijk een dag op voorhand maken.
  • Voor de ovenschotel, begin je eerst met het snijwerk.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Was de prei en hak fijn.
    Maak de champignons proper en snij in plakjes.
    Schil de wortelen en snij in fijn plakjes of blokjes.
    Snij de kipfilets in kleine gelijke blokjes.
  • Verhit een stoofpot zonder verstof en bak hierin de spekblokjes eerst mooi goudbruin. Schep dan uit de pot en laat uitlekken op wat keukenpapier.
    Voeg een beetje olijfolie toe aan de stoofpot (maak deze niet eerst proper). Bak de stukjes kip mooi goudbruin aan langs alle kanten. Schep ook uit de pot, ze hoeven namelijk nog niet helemaal gaar te zijn binnenin.
    Voeg opnieuw een scheutje olijfolie toe aan dezelfde stoofpot. Stoof hierin de sjalot mooi aan voor zo'n 3min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Voeg vervolgens de prei, champignons en wortel toe. Roer goed en laat zo'n 5min zachtjes mee bakken. Roer ook nu weer regelmatig. De champignons dienen mooi zacht gebakken zijn.
    Doe er de tomatenpuree, roer goed los en laat dit een minuutje mee bakken.
    Voeg de blokjes spek en kip terug toe aan de stoofpot samen met de oregano en de bouillon. Breng zachtjes aan de kook en laat dan zo'n 15 a 20min zachtjes sudderen, tot het meeste vocht is weggekookt. De laatste 2min voeg je de erwten nog toe.
    TIP! Dit kan je ook weer makkelijk al een dag op voorhand maken. Je kan deze vulling al in een ovenschaal doen maar de puree erop smeren doe je best voor het bakken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schep alles in een ovenschaal en werk af met de puree. Strooi er eventueel nog wat geraspte kaas over.
    Zet in de oven voor zo'n 25 a 30min.
    Maak je alles de dag van tevoren, dan zou ik de schotel iets langer in de oven zetten op een iets lagere temperatuur (180 graden) zo kan alles rustig opwarmen. Je kan dan op het laatste nog de ovengrill aanzetten.
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, erwten, kip, meal preppen, op voorhand maken, ovenschotel, spek, tomaat, wortelen