Ga terug
Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade

Chocolade Madeleines

Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade
Gang dessert, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • Madeleine bakvorm (siliconen of metalen)

Ingrediënten
  

  • 165 gr boter
  • 170 gr pure chocolade
  • 150 gr patisseriebloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 6 gr bakpoeder
  • 1/2 tl oploskoffie (*)
  • 1 snuifje kaneel
  • 4 eieren
  • 1 eigeel
  • 100 gr suiker
  • 70 gr bruine suiker = cassonade
  • 2 tl vanille extract

Instructies
 

  • Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
    Ook de chocolade gaan we smelten, deze smelt je best au bain-marie. Eenmaal gesmolten, zet even opzij. Zorg er wel voor dat de chocolade niet te vast wordt.
  • Meng alvast de bloem met het cacaopoeder, bakpoeder, oploskoffie en kaneel.
    Zet deze droge ingrediënten even opzij.
  • Doe de eieren en het eigeel in een mengkom (gebruik je keukenmachine als je deze hebt of je kan ook een handmixer gebruiken). Mix alvast even los.
    Voeg rustig de gewone suiker, de bruine suiker en vanille extract toe. Eenmaal beide suikers zijn toegevoegd, mix op hoge snelheid voor zo'n 3 a 4min tot het mengsel bijna verdriedubbeld en bleek is.
    Zet je mixer nu op de laagste stand en voeg in delen de droge ingrediënten toe tot alles is gemengd. Zet je mixer dan uit. De restjes bloem aan de zijkanten gaan we gewoon met een spatel mengen.
    Giet er nu de gesmolten boter bij en meng alvast even met een spatel. Als laatste voeg je nog de gesmolten chocolade toe. Meng met je spatel tot een glad deeg.
    Laat je deeg zo'n 15min rusten op kamertemperatuur. Zet vooral niet te koud anders wordt het deeg iets te stevig.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Gebruik je een siliconen madeleine bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten. Een metalen bakvorm, vet je wel eerst in.
    Schep ongeveer 1el van het deeg per cakeje in het vormpje. Vul ze niet te vol aangezien ze ietwat zullen uitzetten tijdens het bakken. Je zal sowieso in porties moeten bakken.
    Bak de madeleines zo'n 10min in de oven tot ze mooi gaar gebakken zijn.
    Haal uit de oven en laat ze zo'n 3min afkoelen in de vormpjes, ontvorm dan voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
  • Als de madeleintjes volledig zijn afgekoeld, dan kan je ze nog afwerken met wat chocolade. Ik gebruikte hiervoor melkchocolade. Je kan de cakejes bovenaan wat dippen in gesmolten chocolade. Smelt hiervoor zo'n 100gr melkchocolade.
    Of je kan ook een chocolade schelp creëeren, hiervoor heb je zeker zo'n 200gr chocolade nodig. Hoe je zo'n schelp creëert, dat lees je hier.

Notities

(*) de koffie is optioneel. Wil je deze er toch in verwerken, gebruik dan oploskoffie in poedervorm zoals deze 
Trefwoord bakken, bij de koffie, chocolade, madeleines