Deze makkelijke en gezonde carrot cake kan je serveren als ontbijt of meenemen als tussendoortje. De hoofdingrediënten van deze gezonde glutenvrije wortelcake zijn havermout, amandelmeel en kwark. Verder zitten er ook stukjes walnoten, rozijntjes en lekker veel kaneel.
75gragavesiroop(of maple syrup, honing of andere zoetstof)
230grkwark (of platte kaas of stevige yoghurt)
35grolijfolie(of gesmolten kokosolie)
1tlvanille extract
1,5tlzeste van sinaasappel
125grhavermeel(*)
125gramandelmeel
3grbakpoeder
1,5tlkaneel
150grgeraspte wortel
75grwalnoten(grof gehakt)
75grrozijnen
3grbaking soda+ sap van halve citroen
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Doe de eieren, agavesiroop, kwark, olijfolie, vanille extract en zeste van sinaasappel in een mengkom. Mix of roer dit los tot een glad papje. Voeg hier het amandelmeel, havermeel, bakpoeder en kaneel aan toe. Mix of roer dit los tot een glad mengsel. Doe er vervolgens de geraspte wortel, walnoten en rozijnen bij. Meng nog even.Als laatste gaan we het baking soda activeren met het sap van een halve citroen in een apart kommetje. Roer dit los, dit zal meteen beginnen schuimen. Giet dit bij het deeg en meng nog even kort.Schep het deeg in de cakevormBak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Eenmaal gebakken, haal uit de en oven laat afkoelen. Bewaar de cake luchtdicht
Ik serveerde de carrot cake met wat losgeklopte ricotta gemengd met wat agavesiroop en citroensap. Je zou ook voor wat roomkaas of mascarpone kunnen kiezen.
Notities
(*) Havermeel maak je zelf door havermout fijn te malen in een blender