Ga terug
Deze vegetarische Ricotta balletjes in tomatensaus is een heerlijk receptje voor op je weekmenu. Een super makkelijk gerecht dat snel klaar is en je makkelijk op voorhand kan maken. Noem het gerust de vegetarische versie van balletjes in tomatensaus

Ricotta balletjes in tomatensaus

Deze vegetarische Ricotta balletjes in tomatensaus is een heerlijk receptje voor op je weekmenu. Een super makkelijk gerecht dat snel klaar is en je makkelijk op voorhand kan maken. Noem het gerust de vegetarische versie van balletjes in tomatensaus
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Ricotta balletjes

  • 500 gr ricotta
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 60 gr Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 150 gr paneermeel
  • Peper en zout

Tomatensaus

  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes look
  • 125 gr zongedroogde tomaten (kies voor semi-gedroogd)
  • 800 gr tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 kl basilicum (gedroogd)
  • 1 kl oregano (gedroogd)
  • 1 kl suiker
  • 150 gr mascarpone (of room)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Voor de ricotta balletjes.
    Doe de ricotta, fijngehakte look, peterselie, Parmezaanse kaas en eieren in een mengkom. Meng of mix dit goed door. Voeg er vervolgens het paneermeel, peper en zout aan toe en meng/mix tot een stevige massa. Hier moet je mooie balletjes van kunnen rollen. Is het nog iets te nat, voeg nog wat extra paneermeel toe.
    Rol balletjes van dit mengsel en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen kan je de saus maken.
    Pel de sjalotten en look en hak fijn. Snij ook de zongedroogde tomaten in kleinere stukjes.
    Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalotten eerst mooi aan voor zo'n 6 a 7min. Roer regelmatig. Voeg er vervolgens de look en zongedroogde tomaten aan toe. Laat een minuutje mee bakken. Giet er de tomatenblokjes bij samen met de basilicum, oregano, suiker en zo'n 100ml water. Laat minstens 15min zachtjes sudderen.
    Doe er dan de mascarpone bij, laat rustig smelten en mix dan nog even de saus glad.
    TIP! Je mag de saus ook langer laten sudderen voor nog meer smaak.
  • Je kan de balletjes nu garen in de saus voor zo'n 10min.
    Ik vind ze lekker dat ze in de oven worden gebakken, zo krijgen ze een krokant korstje.
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de ricotta balletjes en bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min. Draai ze halverwege even om.
    Eenmaal gebakken, serveer direct met de saus
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, ricotta, tomatensaus, vegetarisch