Ga terug
Deze Winterse plaattaart met feta is een lekkere makkelijke doordeweekse maaltijd. Lekker krokant bladerdeeg, een crème van feta met daarop geroosterde winterse groentels zoals bieten, wortel, pastinaak en zoete aardappel. Puur, simpel, snel en vegetarisch

Winterse plaattaart met feta

Deze Winterse plaattaart met feta is een lekkere makkelijke doordeweekse maaltijd. Lekker krokant bladerdeeg, een crème van feta met daarop geroosterde winterse groentels zoals bieten, wortel, pastinaak en zoete aardappel. Puur, simpel, snel en vegetarisch
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 wortelen
  • 2 (kleine) pastinaken
  • 2 rode bieten
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 rode uien
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 takje tijm
  • 1 el honing
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Feta crème

  • 200 gr feta
  • 250 gr ricotta
  • 1 takje tijm
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • Peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
    Schil de wortelen, pastinaken, rode bieten en zoete aardappel. Snij deze elks in dunne plakjes. Probeer de plakjes gelijk qua grootte te snijden voor een gelijke garing.
    Leg deze plakjes groenten op de bakplaat, overgiet met wat olijfolie en kruid met wat zout. Rooster ze alvast voor zo'n 25min. Hussel tijdens het bakken even door de groenten.
    Na 25min zullen ze nog niet helemaal gaar zijn, maar ze zullen nog verder garen op de plaattaart.
  • Terwijl de groenten in de oven staan, kan je de feta crème maken.
    Verbrokkel hiervoor de feta en doe in een blender of foodprocessor samen met de ricotta, de blaadjes van de tijm, zeste van citroen en wat peper. Mix tot een gladde crème. Je zal de machine wel even moeten laten draaien aangezien de feta een vrij stevige kaas is.
    Pel ondertussen ook nog even de uien en snij in dunne plakjes.
  • Rol het bladerdeeg open en leg meteen op een beklede bakplaat.
    Wrijf in met de feta crème. Blijf zo'n 2cm weg van de randjes.
    Schik hierop de groentjes en verdeel er ook de uien over.
    Rol de randjes van het deeg ietwat naar binnen.
    Verdeel nog wat blaadjes tijm over de groenten en de honing.
    Wrijf de randen in met wat losgeklopt ei.
    Bak de plaattaart op 180 graden voor zo'n 35min in de oven en serveer dan direct
    Smakelijk
Trefwoord bladerdeeg, feta, pastinaak, plaattaart, ricotta, rode biet, wortelen, zoete aardappel