Ga terug
Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.

Ovenschotel met vis en prei

Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 750 gr aardappelen
  • 1 broccoli
  • 1 grote sjalot
  • 2 preien
  • 2 el bloem
  • 250 ml bouillon (kip of groente)
  • 200 ml melk
  • 250 gr zure room
  • 1 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 el dille (fijngehakt - optioneel of vervang door extra peterselie)
  • 1 el citroensap
  • 600 gr mix van witte vis en/of zalm
  • Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het koken van de aardappelen. Ik heb deze niet geschild. Kleine aardappelen halveer je, de iets grotere snij je in vieren.
    Kook ze gaar maar zorg dat ze nog stevig zijn. Ze zullen nog wat verder garen in de oven.
    Giet af en laat even afkoelen.
  • Kook ondertussen ook de broccoliroosjes, kook deze ook niet te gaar.
  • Pel de sjalot en hak fijn.
    Was de preien en hak fijn.
    Snij de vis in kleinere stukken
  • Verhit een royale scheut olijfolie in een stoofpot en stoof hierin de sjalot en prei aan tot deze mooi zacht zijn. Reken toch op zo'n 7 a 8min. Roer regelmatig en laat de groenten niet bruin worden.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed. Dit wordt nu zeer droog. Laat kort even mee bakken. Blus met de bouillon en melk en breng zachtjes al roerend aan de kook. Blijven roeren is belangrijk. Als dit mooi is ingedikt, voeg je de zure room, peterselie, dille, citroensap, peper en zout toe. Meng goed en laat nog een minuutje doorwarmen. Vind je de saus iets te dik, voeg nog wat melk toe.
    Haal dan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180.
    Giet de saus in een ovenschaal. Schik hierin de aardappelen, broccoli en stukjes vis. Duw deze ietwat in de saus. Strooi er wat fijn geraspte Parmezaanse kaas over en bak in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Serveer dan direct.
Trefwoord broccoli, doordeweeks recept, koolvis, ovengerecht, ovenschotel, prei, snelle recepten, zalm