Deze makkelijk 3x feestelijke apéro dips zijn ideaal als hapje om je kerstmenu en kerstdiner te starten. Of voor een gezellige borrel. Drie eenvoudige vegetarische hapjes die je makkelijk op voorhand kan maken van een pompoen dip, gebakken geitenkaas en dip met zongedroogde tomaten.
50grzongedroogde tomaten(de overige kan je gebruiken voor garneren)
2stuksgeroosterde paprika (bokaal - de overige kan je gebruiken voor garneren)
150grzure room
100grroomkaas(Type Philadelphia)
1tlbasilicum(gedroogd)
1elcitroensap
Olijfolie
Instructies
Pompoen dip
Verwarm de oven voor op 210 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier
Halveer de pompoen, verwijder de pitten en wrijf in met olijfolie. Leg de helften met het snijvlak naar beneden op de beklede bakplaat. Rooster de pompoen zo gaar in de oven voor ongeveer 45 a 50min. Je hoeft deze niet te draaien.Eenmaal gaar, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.TIP! Dit kan je makkelijk de dag voordien al doen.
Om de dip te maken, verkruimel de feta en doe in een blender of foodprocessor. Voeg hier de yoghurt en 1el honing aan toe. Mix dit tot een gladde massa. Je zal toch wel even moeten mixen/kloppen omdat de feta een vrij stevige kaas is. Schraap ondertussen het vruchtvlees uit de pompoen. Dit is nu mooi zacht.Voeg dit toe aan het feta mengsel en mix nog even kort tot een gladde dip. Doe in een serveerpotje en bewaar in de koelkast.
Voor de afwerking, gaan we pecannoten fijnhakken. Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak hierin de pecannoten lichtjes aan. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Op het laatste voeg je nog de 2el resterende honing toe. Meng nog even. Verdeel dit over de dip en serveer.
Gebakken geitenkaas
Verwarm de oven voor op 200 graden.Doe de geitenkaas en ricotta in een mengkom en mix tot ietwat gladde massa (helemaal glad ga je dit niet krijgen). Voeg de rozemarijn, tijm, zeste van citroen en optioneel de chilivlokken. Meng nog even kort. TIP! Dit kan je makkelijk al enkele uren van tevoren doen en koel bewaren. Schep dit mengsel in een ovenschaaltje en strooi er de honing over. Bak in de oven voor zo'n 15min tot de bovenkant begint te kleuren. Serveer dan direct.
Dip met zongedroogde tomaten
Pel de sjalot en look en hak fijn.Hak de zongedroogde tomaten fijn. Snij de geroosterde paprika in kleine stukjes. Verhit een pan met een scheutje olijfolie en stoof hierin de sjalot eerst mooi aan voor zo'n 5min. Roer regelmatig. Voeg dan de fijngehakte look en zongedroogde tomaten toe en laat een minuutje mee bakken. Doe er de zure room en roomkaas bij en laat zachtje smelten. Roer af en toe. Als laatste voeg je de stukjes paprika toe samen met de basilicum, citroensap, peper en zout. Meng nog even goed en serveer warm. Optioneel kan je de resterende zongedroogde tomaten en paprika's uit het bokaaltje in kleine stukjes snijden en deze gebruiken om te garneren.TIP! Zet alles al klaar namelijk de fijngesneden sjalot, look, tomaatjes en paprika. Dan kan je de dip à la minute maken.