Ga terug
Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken

Kerstkransjes koekjes

Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken
Gang voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • 1 gekartelde uitsteekvorm (+/- 10cm) & klein ronde uitsteekvorm (2,5cm)

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 350 gr patisseriebloem
  • 1 snuifje zout
  • 1/2 tl gemberpoeder (optioneel)
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 snuifje kardemompoeder (optioneel)
  • 225 gr boter (zacht)
  • 50 gr suiker
  • 55 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 1,5 tl zest van citroen (fijn geraspt)
  • 2 el vanille extract

Glazuur

  • 240 gr poedersuiker
  • 1 el vanille extract
  • 2 el melk
  • Rozemarijn
  • Rode chocoladeballetjes

Instructies
 

Koekjes

  • Begin met de bloem te mengen met het zout, gemberpoeder, kaneel en kardemom. Zet even opzij.
  • Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik je handmixer) samen met suiker, bruine suiker, zeste van citroen en vanille. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 4 a 5min. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Zet je mixer op de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe. Mix of kneed tot je een mooie deegbal krijgt. Is het nog iets te droog, voeg dan 1 of 2el melk toe.
    Verpak het deeg in plasticfolie en let het zo'n 20 a 30min opstijven in de koelkast. Laat het ook niet te lang in de koelkast liggen anders wordt het te hard om uit te rollen.
  • TIP! Je zal sowieso in porties moeten bakken
    TIP! Na het uitsteken van de vormpjes, moet je ze nog 10min in de diepvries kunnen steken. Neem dus een bakplaat die in je diepvries past 😉
  • Neem een deel van het deeg en rol dit uit op een bebloemd werkoppervlak. (ongeveer 6mm dikte)
    Steek de kransjes uit met behulp van de twee uitsteekvormen en leg ze op een beklede bakplaat (die ook in de diepvries past). Je hoeft ze niet al te ver uit mekaar te leggen aangezien ze amper zullen uitzetten tijdens het bakken.
    Zet de bakplaat nu zo'n 10 a 15min in de diepvries.
    Verwarm de oven ondertussen op 175 graden.
    Bak de koekjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 12 a 14min. Haal uit de oven, ze zijn nu nog heel wak. Laat ze zo'n 5min afkoelen op de bakplaat, ze zullen nu ook uitharden. Laat ze verder volledig afkoelen op een rooster.
    Doe hetzelfde met de rest van het deeg.

Glazuur

  • Doe de poedersuiker en vanille extract in een kommetje. Voeg hier alvast 1el melk aan toe. Roer goed. Die zal in het begin heel droog zijn maar na even roeren wordt het iets vloeibaarder. Is het nog iets te vast, begin dan met 1tl melk toe te voegen en meng opnieuw. Voeg je te veel vloeistof toe dan wordt de glazuur te lopend. Hij mag nog vrij vast zijn aangezien deze mooi op de koekjes moet blijven plakken.
    Dip de koekjes in de glazuur en laat ze uitharden op wat bakpapier.
    Je zal nog wat glazuur overhebben op het laatste, dit kan je als lijm gaan gebruiken om de blaadjes van de rozemarijn en chocoladeballetjes te laten plakken op de koekjes.
    Bewaar de koekjes luchtdicht
Trefwoord feestdagen, gember, kaneel, kerstmis, kerstrecept, koekjes, vanille