Ga terug
Deze Yoghurttaart met veenbessen is de ideale afsluiter van je kerstmenu! Fris, licht, makkelijk en op voorhand te maken. De bodem bestaat uit verkruimelde koekjes en daarop komt een mousse op basis van yoghurt, mascarpone en een coulis van veenbessen. Maak deze kerstelijke taart helemaal feestelijk door te versieren met madeleintjes.

Yoghurttaart met veenbessen

Deze Yoghurttaart met veenbessen is de ideale afsluiter van je kerstmenu! Fris, licht, makkelijk en op voorhand te maken. De bodem bestaat uit verkruimelde koekjes en daarop komt een mousse op basis van yoghurt, mascarpone en een coulis van veenbessen. Maak deze kerstelijke taart helemaal feestelijk door te versieren met madeleintjes.
Gang dessert
Porties 5

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Coulis van veenbessen (*)

  • 150 ml water
  • 120 gr suiker
  • 250 gr veenbessen (vers of diepvries)
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 snuifje kaneel

Bodem taart

  • 100 gr boter
  • 150 gr droge koekjes (Type Maria of Sprits)

Mousse

  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 400 gr stevige yoghurt (Type Griekse yoghurt, volle yoghurt, Skyr, ...)
  • 200 gr mascarpone
  • 60 gr poedersuiker
  • 1 vanillestok
  • 175 ml room

Instructies
 

Coulis van veenbessen

  • TIP! Maak dit reeds 2 dagen van tevoren
    Doe het water en suiker in een kookpotje en breng aan de kook. Als de suiker is opgelost in het water (gaat redelijk vlug) voeg je de veenbessen toe. Doe er ook de zeste van sinaasappel en snuifje kaneel bij. Roer even en laat zo'n 15min zachtjes sudderen tot de veenbessen mooi zijn open gepoft.
    Doe alles in een blender of mix glad met een staafmixer. Haal door een zeef en vang de coulis op. Laat volledig afkoelen alvorens te gaan gebruiken in de taart. Daarom is het beter om dit reeds 2 dagen van tevoren te maken aangezien we de taart reeds één dag van tevoren maken.

Bodem

  • Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten. 
    Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bekleden met bakpapier. Hiervoor kan je best de zijkanten even insmeren met wat boter zodat het bakpapier beter blijft kleven. 
    Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Meng deze kruimels met de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Stort dit op de bodem van de springvorm, spreid goed uit zodat de hele bodem mooi egaal bedekt hiermee is. Zet in de koelkast om te laten opstijven.

Mousse

  • Laat de blaadjes gelatine weken in koud water.
    Doe 50ml van de room in een kookpotje en breng dit tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer even zodat deze kunnen oplossen. Laat dit zo'n 10min afkoelen (gewoon op kamertemperatuur)
  • Doe de yoghurt en mascarpone in een mengkom en mix deze even los tot een gladde crème. Voeg er de poedersuiker, zaadjes van de vanillestok en ongeveer de helft van de veenbessen coulis aan toe en mix nog even. Giet er het afgekoelde room-gelatine mengsel bij en meng nog even.
    Neem een tweede kom en doe hier de resterende room in. Klop deze op tot de textuur van dikke yoghurt. Klop niet te lang want dan ga je de room moeilijk kunnen mengen.
    Schep de opgeklopte room bij het yoghurt-mascarpone mengsel en meng dit met een spatel. Meng niet te lang anders haal je er alle lucht uit.
    Giet deze mousse bovenop de opgesteven koekjes korst. Laat de taart minstens 6h of langer (een nachtje) opstijven in de koelkast.
    TIP! De resterende coulis serveren we gewoon apart bij de taart
  • Bij het serveren kan je de taart nog decoreren met verse bessen of diepvries bessen en de coulis.
    Wil je ze extra feestelijk maken dan kan je de rand van de taart versieren met lange vinger koekjes of zelfgemaakte madeleintjes (klik hier voor het recept).
    TIP! Als je de rand wenst te versieren met de koekjes of madeleintjes. Ontvorm de taart dan eerst en smelt wat chocolade (wit, melk, puur, ruby). Smeer het koekje of cakeje langs de achterkant een beetje in met de gesmolten chocolade zo zal deze makkelijker aan de taart blijven kleven.

Notities

(*) Geen zin om coulis van veenbessen te maken. Je zou ook coulis van frambozen kunnen gebruiken die je makkelijk reeds gemaakt in de supermarkt kan terugvinden. 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, madeleines, mascarpone, taart, veenbessen, yoghurt