Deze Roomkaas truffels zijn het perfecte hapje tijdens de feestdagen. Een feestelijk origineel borrelhapje voor je kerstmenu en kerstdiner. Deze balletjes zijn trouwens snel en makkelijk te maken en je kan ze op voorhand maken. Met de smaken kan je spelen. Ik koos voor spek en Italiaanse kruiden.
Beginnen doen we met het spek krokant te bakken in de oven.Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de plakjes spek op een beklede bakplaat. Leg ze mooi naast elkaar en laat niet overlappen. Bak ze mooi goudbruin en krokant in de oven voor zo'n 8 a 10min. Hou dit goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Eenmaal gebakken, leg op wat keukenpapier om uit te lekken en af te koelen. Als het spek is afgekoeld doe in een blendertje en maal tot fijne kruimels.
Terwijl het spek in de oven staat, kan je de pecannoten fijnhakken.
Doe de roomkaas in een mengkom en mix dit alvast even los. Voeg er dan het fijngemalen spek, pecannoten, cheddar kaas, zeste van citroen, fijngehakte bieslook en peper aan toe. Meng dit met een spatel of lepel. Dit wordt een redelijk vaste massa.Zet dit vervolgens nog even in de koelkast (30min, mag ook langer) om toch nog iets meer op te stijven zodat je makkelijker balletjes kan rollen. Rol er vervolgens balletjes van (je kan eventueel plastic handschoenen aandoen tijdens het rollen). Maak ze vooral niet te groot. Eenmaal de balletjes zijn gerold, zet opnieuw even in de koelkast. Ondertussen kan je de andere versie maken. TIP! Vind je het mengsel iets te plakkerig dan zou je nog wat paneermeel/panko kunnen toevoegen.
Roomkaas truffels Italiaanse kruiden
Mix opnieuw de roomkaas eerst even los in een mengkom. Voeg er vervolgens de Parmezaanse kaas aan toe samen met de Italiaanse kruiden, zeste van citroen en wat peper. Meng dit met een spatel. Laat dit zo'n 30min opstijven in de koelkast en rol er dan balletjes van. Vind je het mengsel nog iets te plakkerig, voeg dan wat Paneermeel of panko toe.Laat de balletjes na het rollen ook weer even opstijven in de koelkast. Ondertussen kan je alles klaarzetten voor het buitenste laagje.
Buitenste laagje truffels (*)
Neem alvast een paar kommetje.Neem een handvol bugles chips en maal deze fijn in een blendertje. Doe in een kommetje.Doe ook de overige ingrediënten in aparte kommetjes.Rol dan de balletjes doorheen één van de "coatings". Als je de kruiden en de balletjes met spek makkelijk uiteen wilt houden, haal dan de kruiden balletjes doorheen de peterselie en/of bieslook. Leg de balletjes op een plank met wat plasticfolie of bakpapier en bewaar zo in de koelkast.Het vormen van de kerstboom doe je best vlak voor het serveren. Serveer met wat verschillende soorten crackersSmakelijk
Notities
Voor het buitenste laagje van de truffels heb je heel veel opties. Ik koos voor fijngemalen bugles chips, verse of gedroogde peterselie en bieslook (gedroogd werkt iets beter), maanzaad en Dukkah (= 2 soorten van Mill & Mortar).Je kan hier echt volop mee gaan spelen. Je zou ook TUC koekjes of zoute stokjes kunnen fijnmalen. Geroosterde sesamzaadjes zijn ook een optie. Gedroogde veenbessen fijnhakken en dit combineren met bijvoorbeeld fijngehakte pecannoten.