Ga terug
Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.

Stoofpotje met kip

Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu en kerstdiner. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.
Gang Hoofdgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 l kippenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 8 kippendijen (voorkeur met bot)
  • 2 klontjes boter
  • 1 (grote) sjalot
  • 1 prei
  • 1/2 knolselder
  • 250 gram champignons
  • 40 gr bloem
  • 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 1/2 tl tijm (*)
  • 120 ml room
  • 1 vel bladerdeeg

Instructies
 

  • Beginnen doen we met het garen van de kippendijen.
    Doe de kippenbouillon in een ruime kookpot en breng aan de kook.
    Als dit kookt, leg voorzichtig de kippendijen in de bouillon en voeg ook het takje tijm en rozemarijn toe. Breng opnieuw aan de kook en laat dan heel zal zachtjes sudderen, vooral niet meer laten koken. Reken op ongeveer 30 a 40min alvorens de kippendijen gaar zijn.
    Als deze gaar zijn, schep uit de kookpot en laat afkoelen. Als deze lauw zijn dan is het de makkelijkste manier om deze in kleinere stukjes te "plukken". Maak de stukjes niet te klein, je wilt deze nog kunnen proeven. Bewaar de stukjes kip afgedekt in de koelkast.
    Zeef de bouillon en zet apart.
    TIP!! Dit kan je makkelijk 2 dagen van tevoren al doen. Bewaar de bouillon dan afgedekt in de koelkast.
  • Nu gaan we het stoofpotje maken.
    Pel de sjalot en hak fijn.
    Was de prei en hak fijn.
    Schil de knolselder en hak in kleine gelijke blokjes.
    Maak de champignons proper en snij in plakjes.
    Verwarm ondertussen ook de kippenbouillon.
  • Verhit een ruime stoofpot met 2 klontjes boter.
    Voeg de sjalot, prei en champignons toe en bak voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de sjalot niet te bruin wordt.
    Doe er vervolgens de blokjes knolselder bij en laat nog eens zo'n 3min mee bakken.
    Strooi de bloem over de groentjes, roer even en laat een minuutje mee bakken. Begin met zo'n 250ml bouillon toe te voegen en roer goed (met een garde) zodat dit ietwat begint in te dikken. Giet er vervolgens nog eens zo'n 500ml bouillon bij en laat nu zachtjes sudderen voor zo'n 10 a 15min zodat de groentjes kunnen garen. Doe er ook de fijngehakte rozemarijn en tijm bij.
    Giet er nu de room bij en breng verder op smaak met peper en zout.
    Voeg de stukjes kip toe en laat nog kort doorwarmen. Eenmaal je de kip hebt toegevoegd, roer niet te veel meer anders gaan de stukjes nog kleiner worden door het roeren.
    TIP! Dit kan je perfect de dag voordien al maken. Dan hoef je enkel voor het serveren alles nog even op te warmen. Voeg eventueel nog wat resterende bouillon toe om het terug iets lopender te maken
  • Afwerken doen we met een bladerdeeg koekje. Je kan uit het vel bladerdeeg gewone rondjes uitsteken of gebruik bijvoorbeeld een ster uitsteker.
    Leg deze op een beklede bakplaat, wrijf in met wat losgeklopt ei en bak deze mooi goudbruin in de oven (ongeveer 10min). Dit zou ik op het laatste gewoon even afbakken. Bladerdeeg is het lekkerste als het net uit de oven komt.
    Serveer het stoofpotje met het bladerdeegkoekje en eventueel kroketten, frietjes of puree.
    Smakelijk

Notities

(*) Ben geen fan van tijm. Laat deze dan weg of vervang door gedroogde dragon. Dragon gaat ook perfect samen met kip.
 
Trefwoord bladerdeeg, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, kip, knolselder, prei, Stoofpotje