Ga terug
Deze Zalm uit de oven met pilav rijst is ideaal voor op je kerstmenu. Simpele en makkelijke bereiding, snel klaar, super feestelijk, budgetvriendelijk en lekker. Enkele elementen van dit recept kan je ook al op voorhand voorbereiden.

Zalm uit de oven met pilav rijst

Deze Zalm uit de oven met pilav rijst is ideaal voor op je kerstmenu. Simpele en makkelijke bereiding, snel klaar, super feestelijk, budgetvriendelijk en lekker. Enkele elementen van dit recept kan je ook al op voorhand voorbereiden.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Zure room saus

  • 250 gr zure room
  • 1 el dille (fijngehakt)
  • 1,5 el peterselie (fijngehakt)
  • 1/2 sjalot (fijngehakt)
  • Zout

Tapenade

  • 130 gr amandelschilfers
  • 140 gr gedroogde veenbessen
  • 3 el peterselie (fijngehakt)
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Pilav rijst

  • 2 klontjes boter
  • 1 sjalot (fijngehakt)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 200 gr kikkererwten (uit blik) - optioneel
  • 300 gr basmatirijst
  • 600 ml bouillon (kip of rijst)
  • Peper en zout

Zalm uit de oven

  • 4 zalmfilets
  • 85 gr honing
  • 75 gr boter
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • Peper en zout

Instructies
 

Zure room saus

  • Hiervoor meng je gewoon alle ingrediënten (zure room, dille, peterselie, sjalot en een snuifje zout).
    Bewaar in de koelkast.
    TIP! Dit kan je makkelijk enkele uren van tevoren al maken

Tapenade

  • Begin met het kort goudbruin bakken van de amandelschilfers in een pan (zonder vetstof). Hou goud in de gaten dat je ze niet laat aanbakken. Eenmaal mooi goudbruin, haal van het vuur en laat even afkoelen.
    Hak de gedroogde veenbessen iets fijner. Meng deze vervolgens met de amandelschilfers, fijngehakte peterselie, sinaasappelsap, olijfolie, peper en zout. Meng voorzichtig en zet opzij tot voor het serveren. Zet niet in de koelkast.
    TIP! Dit kan je ook weer op voorhand al maken

Pilav rijst

  • Begin met het verhitten van één klontje boter in een stoofpot. Stoof hierin de fijngehakte sjalot mooi glazig voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Doe er vervolgens het kerriepoeder en de kikkererwten bij, laat een minuutje mee bakken.
    Voeg de rijst toe, roer even en laat deze ook nog eens een minuutje mee bakken.
    Giet er de bouillon bij, breng aan de kook, zet op een zacht vuurtje en zet het deksel op de pot. Reken op zo'n 12 a 15min tot de rijst al het vocht heeft opgenomen en mooi gaar is. Roeren hoef je niet te doen tijdens het garen. Heeft de rijst al het vocht opgenomen maar is nog niet gaar? Voeg nog een beetje water of bouillon toe.
    Is de rijst gaar, haal van het vuur en voeg het resterende klontje boter toe en eventueel ook nog wat peper en zout. Roer kort en serveer direct.
    TIP! Je kan de rijst koud, lauw als warm serveren.
    TIP ! Als je hem koud wilt serveren dan kan je deze dus perfect al enkele uren van tevoren maken.
    TIP ! Als je hem warm wilt serveren dan gaar je hem tijdens je etentje zelf. Zorg op voorhand al dat je sjalot is fijngesneden, kikkererwten afgespoeld en dat de overige ingrediënten klaar staan. Zo maak je het jezelf lekker makkelijk! Hou rekening met een gaartijd van 15min, ondertussen kan ook de zalm garen in de oven.

Zalm

  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem met bakpapier. Zo zal je de zalm er makkelijk kunnen uithalen. Leg de zalmfilets in de ovenschaal en kruid ze met wat peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voor het glazuur. Doe de honing, boter en fijngehakte look in een pannetje en zet op een hoog vuur. De boter zal gaan smelten, roer even en laat zo'n minuutje doorkoken. Dit zal beginnen schuimen. Giet vervolgens direct over de zalm.
    Bak de zalm eerst 15min in de oven.
    Zet daarna de ovengrill op en bak nog eens voor zo'n 5 a 7min tot de bovenkant van de zalm lichtjes begint te karameliseren.
  • Als de zalm mooi gebakken is en de rijst is gaar dan kan je meteen gaan serveren.
    Lepel wat van de zure room saus over de borden, gevolgd door de Pilav rijst de zalm en werk af met wat tapenade.
    Smakelijk
Trefwoord feestdagen, feestmenu, honing, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, veenbessen, zalm, zure room