Ga terug
Deze Couscous met pompoen en spekjes is ideaal voor op je weekmenu. Dit receptje is super makkelijk en op voorhand te maken. Je kan het zowel koud, lauw als warm serveren en de restjes neem je mee als lunch. Liever vegetarisch, geen probleem dan laat je de spekjes weg.

Couscous met pompoen en spekjes

Deze Couscous met pompoen en spekjes is ideaal voor op je weekmenu. Dit receptje is super makkelijk en op voorhand te maken. Je kan het zowel koud, lauw als warm serveren en de restjes neem je mee als lunch. Liever vegetarisch, geen probleem dan laat je de spekjes weg.
5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 1/2 flespompoen
  • 1 tl salie (optioneel)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (optioneel)
  • 250 gr spekjes (gerookt)
  • 1 ui
  • 250 gr parelcouscous
  • 500 ml bouillon (kip of groente)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 el citroensap
  • 1 kl honing
  • 1 trosje druiven
  • Pecannoten (af te werken)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
    Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snij in kleine (gelijke) blokjes. Leg de blokjes op de bakplaat en voeg optioneel de salie en gerookt paprikapoeder toe. Doe er ook een snuifje zout en peper bij en een royale scheut olijfolie. Meng goed en zet in de oven.
    Bak de blokjes mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 20 a 25min (afhankelijk van de grootte van je blokjes). Hussel af en toe doorheen de pompoenblokjes.
    Voeg de laatste +/- 8min een trosje druiven toe. Door de warmte zullen deze mooi gaan open poffen.
  • Ondertussen kan je de ui pellen en fijn hakken.
    Verhit een stoofpot, zonder vetstof. Bak hierin eerst de spekjes voor zo'n 5min tot ze mooi goudbruin beginnen kleuren. Schep dan uit de pot en laat uitlekken op wat keukenpapier.
    Maak de stoofpot niet proper. Stoof de ui aan in vrijgekomen vet van de spekjes voor zo'n 4min. Eventueel kan je nog een scheutje olijfolie toevoegen. Roer regelmatig doorheen de ui zodat deze niet te bruin wordt.
    Doe de parelcouscous bij in de stoofpot, roer even en laat 1min mee bakken. Blus vervolgens met de bouillon. Laat zachtjes sudderen. Je zal zien dat de couscous al het vocht zal opnemen.
    TIP! Als de couscous al het vocht heeft opgenomen, maar nog niet gaar is. Voeg nog zo'n 100ml water of boullon toe.
  • Als de couscous gaar is, haal van het vuur.
    Ofwel laat je de couscous in de kookpot ofwel schep je deze over naar een mengkom.
    Voeg de spekjes toe samen met de peterselie, citroensap en honing. Meng alvast even.
    Als de pompoenblokjes mooi gebakken zijn, voeg ook toe aan de couscous.
    Werk af met de geroosterde druiven en eventueel wat grof gehakte pecannoten.
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, druiven, meal preppen, op voorhand maken, parelcouscous, pompoen, spek