Ga terug
Deze makkelijke Rijstpap met pruimen is een dessertje om in het weekend te maken. Geen klassieke rijstpudding want we gaan deze afwerken met zachte geroosterde pruimen. De pudding op zicht is op basis van dessertrijst, melk, suiker, eieren en vanille puddingpoeder.

Rijstpap met pruimen

Deze makkelijke Rijstpap met pruimen is een dessertje om in het weekend te maken. Geen klassieke rijstpudding want we gaan deze afwerken met zachte geroosterde pruimen. De pudding op zicht is op basis van dessertrijst, melk, suiker, eieren en vanille puddingpoeder.
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • 4 serveerglaasjes

Ingrediƫnten
  

Rijstpap

  • 1 l volle melk (kan ook met halfvolle melk)
  • 150 gr dessertrijst (of risottorijst)
  • 3 eidooiers
  • 2 zakjes vanillesuiker (= 16gr in totaal)
  • 60 gr suiker
  • 1 snuifje kaneel
  • 10 gr vanille puddingpoeder (van Imperial)
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)

Geroosterde pruimen

  • 1 kg pruimen
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 el bruine suiker (=cassonade)

Instructies
 

Rijstpudding

  • Doe alvast 750ml van de melk en breng zachtjes aan de kook.
    Voeg er dan al roerend de rijst bij en laat deze zachtjes garen in de melk. Roer regelmatig, ga vooral over de bodem aangezien deze snel zal aanbakken. Hou dus goed in de gaten.
    Reken op zo'n 30 a 40min alvorens de rijst mooi gaar en zacht is.
    TIP ! Ondertussen kan je de pruimen in de oven steken (scroll naar onderen)
  • Als de rijst bijna gaar is, kan je de pudding gaan maken :
    Doe de resterende 250ml melk in een kookpotje en breng zachtjes tot net tegen het kookpunt.
    Ondertussen kan je de eidooiers samen met de vanillesuiker en gewone suiker loskloppen in een kommetje. Voeg er het kaneel en puddingpoeder bij en klop goed tot een glad papje.
    Giet wat van de warme melk over dit papje en roer goed los. Giet dit papje bij in het kookpotje met de warme melk en roer goed zodat de pudding begint in te dikken. Haal dan van het vuur.
  • Als rijst mooi gaar is dan giet je de pudding bij de rijst. Roer goed en laat nog zo'n 2min zachtjes sudderen. Haal van het vuur.
    Voeg de fijn geraspte zeste van sinaasappel toe en roer nog even.
  • Wil je net zoals mij het koekjes laagje, verkruimel dan wat droge koekjes en doe dit onderaan de glaasjes.
    Verdeel de rijstpap over de glaasjes en laat afkoelen. Zet niet in de koelkast.

Geroosterde pruimen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Halveer de pruimen en verwijder de pitten.
    Snij in pruimen in grove blokjes, hoeft niet super fijn te zijn.
    Leg ze in een ovenschaal en strooi er het kaneel en de suiker over.
    Zet in de oven voor zo'n 30 a 40min tot ze mooi zacht zijn en een dikke compote vormen.
    Haal de pruimen uit de oven.
    Je kan ze zowel lauw als warm bij de rijstpap serveren.
    Smakelijk.
Trefwoord dessert, pruimen, rijstpap