Ga terug
Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.

Bananenbrood met pindakaas

Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Tulband bakvorm of klassieke cakevorm

Ingrediënten
  

Bananenbrood

  • 400 gr bananen
  • 385 gr patisseriebloem (gezeefd)
  • 1 snuifje kaneel
  • 6 gr baking soda
  • 225 gr zure room
  • 1 el vanille essence
  • 225 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 425 gr bruine suiker (cassonade)
  • 2 eieren

Pindakaas glazuur

  • 125 gr poedersuiker
  • 120 gr pindakaas (gebruik een lopende pindakaas)
  • 3 a 4 el melk

Instructies
 

Bananenbrood

  • Gebrui je een tulband bakvorm, vet deze dan eerst zorgvuldig in met zachte boter.
    Bebloem vervolgens de vorm, zorg dat heel de vorm bedekt is met een laagje bloem.
    Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte)
  • Plet de bananen tot moes.
    Meng de droge ingrediënten namelijk de gezeefde bloem, baking soda en kaneel.
    Roer de zure room los samen met de vanille essence.
  • Doe de zachte boter samen met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine) als je deze hebt. Mix deze licht en romig, schraap regelmatig de zijkanten los en reken toch op zo'n 8 a 10min.
    Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en mix steeds goed. Schraap ook nu nog eens de zijkanten los. Laat de machine nog zeker 2min good doorkloppen op hoge snelheid.
  • Verlaag dan de snelheid van de machine naar het laagste niveau.
    Voeg 1/3 van het bloem mengsel toe, gevolgd door de helft van de zure room.
    Doe vervolgens weer 1/3 van de bloem gevolgd door de overige helft van de zure room en het laatste deel bloem.
    Mix nog even kort tot alles mooi is gemengd.
    Wanneer je de bloem gaat toevoegen, zorg dan dat je het deeg niet overmixt. Stop de machine meteen wanneer alles is gemengd. Het laatste kan je nog even met een spatel mengen.
  • Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake voor zo'n 60 a 70min in de oven.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Laat de cake volledig afkoelen

Pindakaas glazuur

  • Wil je een alternatief voor de pindakaas glazuur, check de notities.
    Doe de poedersuiker en pindakaas in een kommetje en voeg 2el melk toe. Meng goed.
    Vind je glazuur nog iets te dik, begin dan met 1tl melk toe te voegen. Als je te veel melk zal toevoegen, wordt de glazuur te lopend.
    Verdeel de glazuur over de cake en laat een paar minuten opstijven.
    Smakelijk!

Notities

Voor het alternatief voor de pindakaas glazuur :
Meng hiervoor 170gr poedersuiker met 1,5el honing en 1el melk.
Meng tot een glazuur, is ie nog niet lopend genoeg begin dan met 1tl melk toe te voegen. 
 
Trefwoord bakken, bananen, bananenbrood, dessert, pindakaas, tussendoortje, zure room