Ga terug
Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.

Gingerbread cupcakes met roomkaas

Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cupcake of muffin bakvorm + papieren vormpjes
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

Gingerbread cupcakes

  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 1 kl gingerbread kruiden (of speculaas- koekkruiden)
  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr kandijsuiker
  • 3 eieren
  • 1 el melk

Roomkaas topping

  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 115 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 125 gr poedersuiker
  • 2 el karamelsaus (*)

Instructies
 

Gingerbread cupcakes

  • Beleg de cupcake/muffin bakvorm met papieren bakvormpjes
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bloem met de gingerbread kruiden en zet even opzij.
    Doe de boter en kandijsuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min.
    Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed alvorens het volgende toe te voegen.
    Als laatste voeg je de bloem en melk toe en meng tot een mooi glad deeg.
    Vul de vormpjes met het deeg. Dit gaat het best met een ijsschep. Vul de vormpjes ook niet helemaal tot boven, vul ze voor zo'n 3/5 aangezien ze nog zullen rijzen.
    Bak de cupcakes voor zo'n 15 a 20min tot deze gaar zijn. Check dit met satéprikker.
    Haal uit de oven, laat ze eerst 5min in de vorm afkoelen. Haal de cakejes vervolgens uit de vorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Roomkaas topping

  • Als je zelf je karamel wilt maken, dan dien je dit eerst te doen aangezien deze nog volledig dient af te koelen. Zie notities voor het recept.
  • Begin met de boter eerst romig en glad te kloppen voor zo'n 3 a 4min.
    Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en klop nog eens goed tot je een mooie gladde crème verkrijgt. Op het laatste voeg je wat karamelsaus toe en mix nog even kort.
    Is de crème iets te zacht dan kan je deze nog eerst laten opstijven in de koelkast.
  • Schep de crème in een spuitzak en werk de cakejes af met de roomkaas botercrème.
    Eventueel kan je er nog wat extra karamelsaus over gieten
    Smakelijk !

Notities

(*) Je kan gewoon karamelsaus van de winkel meebrengen. Kies dan een iets dikkere karamelsaus (mijn favoriet is deze) .
Of maak de karamelsaus zelf :
  • 200gr suiker
  • 60ml water
  • 120ml room
  • 1el boter
Doe hiervoor de suiker en water in een kookpotje en breng aan de kook.
Laat zachtjes koken tot je een mooie goudbruine karamel krijgt. Pas op, eenmaal hij begint te kleuren gaat het heel snel. Dus laat de karamel daarom niet te donker worden. Als hij mooi goudbruin is, haal direct van het vuur en giet de room erbij.
Opgelet! De karamel gaat beginnen borrelen, roer goed tot een gladde romige karamel. Voeg op het laatste het klontje boter toe.
Laat karamel afkoelen tot kamertemperatuur alvorens toe te voegen aan de topping
Trefwoord cake, cupcakes, feestdagen, feestmenu, gingerbread, karamel, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, roomkaas