Ga terug
Christmas is coming en een feestelijk dessertje op je feestmenu hoort daar natuurlijk bij. Deze feestelijke citroentaart met passievrucht en meringue is het ideale toetje voor je kerstmenu. Een echte showstopper die toch eenvoudig en makkelijk te maken is.

Citroentaart met passievrucht en meringue

Christmas is coming en een feestelijk dessertje op je feestmenu hoort daar natuurlijk bij. Deze feestelijke citroentaart met passievrucht en meringue is het ideale toetje voor je kerstmenu. Een echte showstopper die toch eenvoudig en makkelijk te maken is.
5 van 1 stem
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Korst

  • 115 gr boter (op kamertemperatuur
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 30 gr poedersuiker
  • 125 gr bloem

Citroen-Passievrucht curd

  • 3 eieren
  • 3 eigelen
  • 200 gr suiker
  • 55 gr boter
  • 120 ml citroensap
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 1/2 tl vanille essence
  • 120 ml passievruchtsap (*)
  • 1,5 el maizena

Swiss Meringue

  • 200 gr suiker
  • 4 eiwitten

Instructies
 

Korst

  • Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de boter en zeste van citroen in een mengkom en klop los.
    Voeg de poedersuikeren bloem toe, mix en kneed tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
    Leg het deeg in de springvorm, duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is.
    Bak de korst zo'n 20min tot deze mooi goudbruin is. Hij zal nog wat wak aanvoelen maar dit zal bij het afkoelen uitharden.
    Ondertussen kan je de curd maken.

Citroen-Passievrucht curd

  • Doe de eieren, eigelen, suiker, boter, citroensap, zeste van citroen en vanille essence in een kookpot.
    Zet op een middelhoog vuur. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen de boter oplossen.
    Klop het passievruchtsap los met de maizena. Dit moet een glad papje zijn, geen brokjes.
    Giet dit papje bij in de kookpot en laat de massa rustig al roerend indikken. Blijf roeren zodat de curd niet aanbrand. Als deze is ingedikt en de structuur heeft van yoghurt dan is deze klaar. Of heb je een thermometer, de massa dient 80 graden te hebben.
  • Giet de warme curd over de (nog warme) taartbodem en bak nog zo'n 30min in de oven (op 175 graden).
    De curd zal nog wat wak aanvoelen maar deze zal opstijven tijdens het afkoelen.
    Haal uit de oven, laat eerst volledig afkoelen op kamertemperatuur en vervolgens nog in de koelkast. Je laat de taart best in de taartvorm tijdens het afkoelen.

Swiss meringue

  • Doe het eiwit en suiker in een klein kookpotje. Je dient nu een bain-marie te maken. >
    Belangrijk! Zorg dat de kom of kookpot waarin het eiwit en suiker zit, niet het kokende water raken. 
    Verwarm het eiwit en suiker al kloppend au-bain marie en blijf rustig en voortdurend kloppen. De suiker zal nu gaan oplossen en het eiwit zal witter worden.>
    Haal van het vuur zodra dit mengsel 55 graden heeft bereikt, giet direct in een mengkom van je keukenmachine en klop op hoge snelheid tot een stevige vaste meringue (zo’n 5min).
  • Ontvorm de taart en leg op een bord.
    Werk de taart af met de meringue. Je kan deze nog wat karameliseren met een brandertje maar die hoeft niet per se.
    Serveer

Notities

(*) passievruchtsap > Doe de pulp (met pitjes) in een zeef en roer goed met een lepel, vang zo het sap op. 
Trefwoord citroentaart, dessert, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, meringue, passievrucht