Ga terug
Rijsttaart met kersen. Een zomerse versie van een klassieke rijsttaart met een heerlijke compote van kersen en ricotta. Aan deze taart heb je weinig werk en zit bomvol smaak.

Rijsttaart met kersen

Een zomerse versie van een klassieke rijsttaart met een heerlijke compote van kersen en ricotta. Aan deze taart heb je weinig werk en zit bomvol smaak.
Gang dessert
Porties 6

Ingrediënten
  

Kersencompote

  • 500 gr (ontpit) kersen (vers of diepvries)
  • 1 sinaasappel
  • 50 gr suiker

Rijsttaart

  • 500 ml melk
  • 375 ml room
  • 3 el suiker
  • 1 vanillestok
  • 1/4 tl kaneel
  • 150 gr dessertrijst of arborio
  • 5 eieren
  • 80 ml honing (+2el extra)
  • 1+1 el sinaasappelsap (vers)
  • 1+1 tl zeste van sinaasappel
  • 40 gr boter/margarine (zacht)
  • 500 gr ricotta

Instructies
 

Kersencompote

  • Doe de kersen, sap van de sinaasappel en suiker in een kookpotje en breng tot net onder het kookput. Roer regelmatig zodat de suiker kan oplossen.
    Laat zo'n 25 a 30min zachtjes sudderen tot een dikke compote.
    Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    TIP > Bewaar dit in een glazen bokaaltje met deksel in de koelkast.

Rijsttaart

  • Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier. Zet even opzij.
  • Doe de melk, 250ml room, suiker, zaadjes van de vanillestok, de lege vanillestok en kaneel in een kookpotje. Breng tot net onder het kookpunt.
    Voeg de rijst toe, roer even en laat zo'n 30 a 35min zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Roer heel af en toe.
    Als de rijst mooi gaar is, haal van het vuur en laat afkoelen (mag nog lauw zijn).
  • Mix de eieren, honing, 1el sinaasappelsap 1tl zeste van sinaasappel kort tot een gladde massa. Voeg de zachte boter & 250gr ricotta toe. Meng nog eens goed.
    Voeg dit mengsel bij de afgekoelde rijstpap en meng goed.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Giet de rijstpap in de bakvorm.
    Schep hierop zo'n 3 a 4 el van de kersencompote, roer vluchtig. Hoeft niet perfect glad gemengd zijn.
    Bak de rijsttaart mooi goudbruin voor zo'n 55 a 60min.
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Voor het serveren, mix de resterende 250gr ricotta met 125ml room en 2el honing tot een gladde crème. Serveer deze crème bij de rijsttaart en de kersencompote
    Smakelijk
Trefwoord kersen, ricotta, rijst, rijsttaart