Ga terug
Deze heerlijk simpele Bolognese ovenschotel hoort gewoon thuis op je weekmenu. Je kan dit gerechtje heel makkelijk op voorhand al voorbereiden. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog maar in de oven te steken samen met kroketten of aardappelschijfjes en wat kaas.

Bolognese ovenschotel

Deze heerlijk simpele Bolognese ovenschotel hoort gewoon thuis op je weekmenu. Je kan dit gerechtje heel makkelijk op voorhand al voorbereiden. Je hoeft de ovenschotel dan enkel nog maar in de oven te steken samen met kroketten of aardappelschijfjes en wat kaas.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 gr spekblokjes (gerookt
  • 2 grote sjalotten (of ui)
  • 2 teentjes look
  • 2 stengels selder
  • 2 wortelen
  • 1 paprika
  • 500 gr gehakt
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 350 gr passata
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl basilicum (gedroogd)
  • 125 gr crème fraîche
  • 12 kroketten
  • geraspte kaas

Instructies
 

  • Begin met het snijwerk van de groenten.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Was de takjes selder en hak in kleine blokjes.
    Schil de wortelen en hak eveneens in kleine blokjes.
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak in ook in kleine blokjess
  • Verhit een ruime stoofpot met een royale scheut olijfolie en bak hierin de blokjes spek aan voor zo'n 3min. Voeg de sjalotten, look, selder, wortel en paprika toe en laat zo'n 5min mee bakken. Roer regelmatig zodat de groenten niet aanbakken.
    Doe er vervolgens het gehakt bij en bak dit mooi rul.
    Voeg dan de tomatenblokjes, passata, oregano, basilicum, peper en zout toe. Meng goed en laat de saus nu zo'n 30min zachtjes sudderen. Dit mag ook langer.
    Na zo'n 30min (of langer) zachtjes sudderen, voeg je de crème fraiche toe. Roer dit goed los. Haal van het vuur. Proef nog even en breng verder op smaak met peper en zout.
    TIP! Je kan nu meteen je ovenschotel gaan samenstellen. Of laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar dan afgedekt in de koelkast voor zo'n 1 a 2 dagen.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
    Doe de bolognese saus in een ruime ovenschaal, verdeel er de kroketten over en strooi er een royale hoeveelheid gerapste kaas over.
    Bak de ovenschotel zo'n 20 a 25min in de oven tot de kroketten mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.
    TIP! Start je met een koude bolognese saus uit de koelkast, reken dan zo'n 5min langer baktijd in de oven.
Trefwoord bolognese saus, gehakt, kroketten, meal preppen, op voorhand maken, weekmenu