Ga terug
Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.

Bananenbrood met kaneel

Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Kaneel laagje

  • 30 gr boter
  • 35 gr suiker
  • 50 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 2 el kaneel

Bananenbrood

  • 225 gr boter
  • 4 bananen (rijp - overrijp)
  • 200 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 250 gr zelfrijzende bloem

Instructies
 

Kaneel laagje

  • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur. Voeg de suiker, bruine suiker en kaneel toe. Meng goed en zet even opzij

Bananenbrood

  • Begin met de boter te smelten, roer af en toe zodat de boter gelijk kan smelten. Eenmaal gesmolten laat nog even langer zachtjes "borrelen" tot ze lichtjes goudbruin/karamelig begint te kleuren, roer ook regelmatig. Je zal zien op de bodem "spikkeltjes" zien en deze zullen ook bruin worden. Laat vooral niet te bruin of zwart worden. Als de boter naar noten of naar mijn mening naar karamel ruikt, haal van het vuur. Haal door een zeef om de bruine "spikkeltjes" eruit te filteren. Laat deze boter nu ietwat afkoelen.
    TIP! Je kan ook gewoon de boter smelten en dan van het vuur halen. Persoonlijk vind ik dat het bananenbrood iets meer smaak zal krijgen door deze "beurre Noisette".
  • Plet ondertussen de bananen tot een papje
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van cakevorm met bakpapier. Je kan hiervoor best de vorm eerst invetten.
  • Als de beurre noisette ietwat is afgekoeld voeg de suiker, eitjes en vanille toe. Mix dit even los tot een glad papje. Je hoeft niets romig of schuimig te kloppen.
    Voeg de bloem toe en mix nog even kort tot een mooi glad deeg.
    Als laatste voeg je het papje van geplette bananen toe en meng dit nog even kort doorheen het deeg met een spatel.
  • Giet de helft van het deeg in de cakevorm. Strooi hierover de helft van het kaneel mengsel. Ga met een satéstokje of mes doorheen het beslag en maak draaiende bewegingen zo krijg je een mooie "swirl".
    Schep de rest van het deeg in de vorm gevolgd door het resterende kaneel mengsel. Ga opnieuw met een mes of satéstokje doorheen het beslag.
    Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 55 a 60min.
    TIP! Als de cake iets te donker wordt maar nog niet gaar is binnenin, dek dan af met wat aluminiumfolie. De baktijd zal dan wel iets langer zijn.
  • Als het bananenbrood mooi gebakken is, haal uit de oven. Laat eerst zo'n 20min afkoelen in de vorm en ontvorm dan voorzichtig. Laat zo verder afkoelen.
    Ik vind de cake persoonlijk het lekkerste als ie nog wat lauw is maar ook koud is ie heerlijk
    Smakelijk
Trefwoord bananen, bananenbrood, kaneel, ontbijt, tussendoortje