Ga terug
Deze Ovenschotel met aardappelen, prei en slavinken is gewoon ideaal om op je weekmenu te zetten. Snel klaar, makkelijk te maken, weinig werk en iedereen zal er van smullen. We gebruiken hier voorgegaarde aardappeltjes, een lekkere preisaus met veel kaas en homemade slavinken ofwel gehakt met spek rondom

Ovenschotel met aardappelen, prei en slavinken

Deze Ovenschotel met aardappelen, prei en slavinken is gewoon ideaal om op je weekmenu te zetten. Snel klaar, makkelijk te maken, weinig werk en iedereen zal er van smullen. We gebruiken hier voorgegaarde aardappeltjes, een lekkere preisaus met veel kaas en homemade slavinken of wel gehakt met spek rondom
Porties 4

Ingrediënten
  

Slavinken

  • 450 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 kl mosterd
  • 20 gr paneermeel
  • 12 a 14 plakjes gerookt spek (in dunne plakjes)
  • Peper en zout

Ovenschotel

  • 3 preien
  • 50 gr bloem
  • 750 ml melk
  • 100 gr geraspte kaas + extra
  • 1/2 citroen
  • 1 kl Karl Otto kruiden Mill & Mortar (optioneel)
  • 500 gr voorgegaarde aardappelen (schijfjes, mini-krieltjes, partjes)
  • Gekookte broccoli of bloemkool (optioneel)

Instructies
 

Slavinken

  • Begin best met het maken van de slavinken.
    Meng het gehakt met het ei, mosterd, paneermeel peper en zout. Vorm kleine worsten van het gehakt. Rol strak rond elke worst 1 of 2 plakjes spek.
    Laat deze even opstijven in koelkast terwijl je de saus voorbereid
    TIP !Deze kan je trouwens al even op voorhand maken en in de koelkast bewaren.
  • Voor het bakken van de slavinken, ik heb dit gewoon in de oven gedaan.
    Verwarm hiervoor de oven voor op 190 graden.
    Beleg een ovenplaat met bakpapier en leg hierop de slavinken. Hou een deel van de ovenplaat vrij, dan kan je hier iets later de ovenschaal zetten.
    Bak de slavinken mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 20min (afhankelijk van de grootte).

Ovenschotel

  • Was de preien en snij deze in schijfjes.
    Verhit een royale scheut olijfolie of klontje boter in een stoofpot.
    Stoof hierin de prei eerst aan voor zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed. Dit zal nu een droge massa vormen. Laat een minuutje mee bakken. Giet er al roerend en beetje bij beetje de melk bij. Roer goed om brokjes te voorkomen. Laat zachtjes koken zodat de saus kan indikken en haal dan van het vuur. Doe er dan meteen de geraspte kaas bij en roer goed zodat de kaas kan smelten. Als laatste voeg je nog wat citroensap toe, peper en zout naar smaak en optioneel de Karl Otto kruiden.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Beleg alvast een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de voorgegaarde aardappeltjes over een ovenschaal en giet hierover de preisaus. Eventueel kan je hier ook nog wat voorgegaarde broccoli of bloemkool over verdelen. Strooi er ook nog wat geraspte kaas over
    Zet de ovenschaal aan één kant van de bakplaat. Aan de andere kant leg je slavinken (gewoon op het bakpapier, maak hiervoor geen ovenschaal voor vuil 😃)
    Bak voor zo'n 25min in de oven. Je kan de laatste 5min de ovengrill nog even aanzetten voor een krokant kaaskorstje. Draai de slavinken halverwege even om.
    Serveer direct
    Smakelijk