Ga terug
Heerlijke brosse Shortbread koekjes met veenbessen om te serveren bij de koffie met de feestdagen. Snelle makkelijke koekjes met een toets van sinaasappel, gedroogde veenbessen en afgewerkt met witte chocolade. Leuk om samen met de kinderen te bakken

Shortbread koekjes met veenbessen

Heerlijke brosse Shortbread koekjes met veenbessen om te serveren bij de koffie met de feestdagen. Snelle makkelijke koekjes met een toets van sinaasappel, gedroogde veenbessen en afgewerkt met witte chocolade. Leuk om samen met de kinderen te bakken
Gang Tussendoortje, voor bij de koffie
Porties 6

Ingrediƫnten
  

  • 50 gr gedroogde veenbessen
  • 170 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 290 gr patisseriebloem
  • 50 gr witte chocolade

Instructies
 

  • Hak de gedroogde veenbessen in kleinere stukjes en zet even opzij.
  • Doe de zachte boter, suiker, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit romig en luchtig op hoge snelheid voor zo'n 5 a 6min. Schraap af en toe de zijkanten even los
    Verlaag de snelheid van je mixer naar de laagste stand en voeg de bloem toe in delen. Mix tot een ietwat plakerige deeg. Als laatste voeg je nog de fijngehakte gedroogde veenbessen, mix nog even.
    Schep het deeg op plasticfolie en vorm er een worst van. Dit gaat gemakkelijk als het deeg helemaal verpakt in de plasticfolie en goed rolt.
    Leg een paar uur in de koelkast om op te stijven. Zo zal je mooie plakjes kunnen snijden.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier
  • Verwijder de plasticfolie en snij plakjes van zo'n 7 a 8mm van het deeg. Dit zouden mooie rondjes moeten zijn.
    Leg op de bakplaat en laat zo'n 2,5cm tussen de koekjes. Ze zullen nog iets uitzetten maar niet veel meer. Je zal naar waarschijnlijkheid in porties moeten bakken.
    Bak de koekjes mooi goudbruin voor zo'n 15min. Haal dan uit de oven, ze zijn nu nog zeer wak en laat zo'n 7 a 8min afkoelen op de bakplaat. Leg ze vervolgens op een rooster en laat verder volledig afkoelen.
  • Voor de afwerking, smelt je de witte chocolade au bain-marie.
    Drizzle de chocolade over de koekjes. Zet ze vervolgens even in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
    Bewaar de koekjes luchtdicht
    Smakelijk
Trefwoord feestdagen, gedroogde veenbessen, kerstmis, koekjes, shortbread, sinaasappel, witte chocolade