Ga terug
Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.

Taart met blauwe bessen mousse

Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Koekjes bodem

  • 100 gr boter
  • 150 gr droge koekjes (type Maria of Sprits)

Blauwe bessen mousse

  • 500 gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 1/2 citroen
  • 8 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 400 ml room
  • 500 ml karnemelk
  • 1 tl vanille extract
  • 1 snuifje kaneel
  • 150 gr poedersuiker
  • 60 gr crème fraîche + 1 blaadje gelatine + 1el poedersuiker (optioneel voor derde laagje)

Instructies
 

Koekjes bodem

  • Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten. 
    Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bekleden met bakpapier. Hiervoor kan je best de zijkanten even insmeren met wat boter zodat het bakpapier beter blijft kleven. 
    Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Meng deze kruimels met de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.
    Stort dit op de bodem van de springvorm, spreid goed uit zodat de hele bodem mooi egaal bedekt hiermee is. 
    Zet in de koelkast om te laten opstijven.

Blauwe bessen mousse

  • Doe de blauwe bessen in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur.
    Laat zachtjes sudderen voor zo'n 20 a 30min tot de bessen zijn opengepoft. Haal dit door een zeef en vang het sap op.
    Laat volledig afkoelen.
    TIP! Op de foto zie je dat er bovenop de mousse nog een dun laagje ligt. Dit is optioneel en bestaat uit een deel van bessensap, crème fraîche en gelatine. Wil je dit laagje ook maken. Schep dan 90gr van het bessen sap apart.
  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
    Doe 100ml van de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat even ietwat afkoelen, laat niet volledig afkoelen want dan gaat dit opstijven
    Doe de karnemelk, afgekoelde blauwe bessen sap, vanille extract en snuifje kaneel in een mengkom en mix dit al even los tot een glad mengsel. Voeg hier de ietwat afgekoelde room met gelatine aan toe en mix opnieuw tot een mooi glad mengsel.
    Doe de resterende 400ml room in een mengkom samen met het poedersuiker en klop dit op. Klop dit niet te stijf anders ga je dit moeilijk kunnen mengen. Klop tot de textuur van dikke yoghurt. Voeg dit toe aan het karnemelk mengsel en meng met een spatel tot een mooi gladde mousse. Giet dit bovenop de koekjes korst en laat minstens 3 a 4h (mag ook langer) opstijven in de koelkast.
  • Wil je het derde laagje creëren, week dan een blaadje gelatine in koud water.
    De 90gr apart gehouden bessensap verwarm samen met 1el poedersuiker je tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe.
    Laat even ietwat afkoelen.
    Doe de crème fraîche in een mengkom en voeg het bessensap toe. Mix tot een mooi glad mengsel. Bedek hiermee de opgesteven blauwe bessen mousse. Laat nog eens zo'n 3 a 4h opstijven.
  • Werk de taart af met nog extra verse blauwe bessen.
    Smakelijk!
Trefwoord blauwe bessen, karnemelk, no bake, taart