Ga terug
Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.

Eenpansgerecht met couscous en zalm

Dit gezonde Eenpansgerecht met couscous en zalm is het ideale gerechtje om op je weekmenu te zetten. Een gemakkelijk en snel te maken one pot recept met parelcouscous, zalm en venkel om doordeweeks te maken. Je kan eindeloos variëren met wat je toevoegt.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 kleine uien
  • 1 middelgrote venkel
  • 2 teetjes look
  • 250 gr kerstomaten
  • 1 tl harissa (**) + extra
  • 200 gr parelcouscous (***)
  • 400 ml bouillon (kip of groente)
  • 200 gr passata
  • 1,5 tl oregano
  • 100 ml room (optioneel)
  • 4 zalmfilets
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het versnijden van de groentjes.
    Pel de ui en look en hak fijn.
    Hak de venkel fijn.
    Halveer de kerstomaten.
  • Verhit een ruime stoofpot met scheut olijfolie.
    Stoof hierin de ui en venkel eerst mooi aan voor zo'n 8 a 10min tot deze mooi glazig, zacht zijn en lichtjes beginnen te karameliseren. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden.
    Voeg de look en harissa toe, meng even en laat 1min mee bakken.
    Doe de parelcouscous bij de groenten, meng even en laat 1min mee bakken.
  • Begin met zo'n 300ml bouillon en de passata toe te voegen. Doe er ook de gehalveerde kerstomaten en oregano bij.
    Roer even en laat zachtjes sudderen tot de couscous gaar is en al het vocht heeft opgenomen. Roer regelmatig zodat de couscous niet aan de bodem kan kleven.
    Heeft de couscous al het vocht opgenomen maar is ie nog niet gaar, voeg nog wat resterende bouillon toe.
  • Zodra de couscous gaar is, voeg je de room (en eventueel wat zout naar smaak) toe en meng even. De couscous mag nu niet te droog zijn aangezien de vis nog even dient te garen en de couscous gaat nog meer vocht opnemen.
    Leg nu de stukjes zalmfilet in de couscous, duw de vis echt in de couscous.
    TIP! Ik heb de zalm eerst nog gekruid met nog wat harissa. Je kan de vis ook gewoon kruiden met wat peper en zout.
    Zet het deksel op de pot en laat nog eens zo'n 8 a 10min (eventueel langer, afhankelijk van de grootte van de vis) op een heel zacht vuurtje garen.
    Als de zalm net gaar is, kan je serveren
    Smakelijk!

Notities

(**) Ik gebruikte de harissa van Mill&Mortar, dit zijn droge kruiden waar je niet veel van nodig hebt. Zeker een aanrader! Je kan ook de harissa van de supermarkt gebruiken, deze hebben de textuur van tomatenpasta en je gaat iets meer moeten gebruiken om deze te kunnen proeven. Ik zou in dit recept zeker 1el (of meer naar eigen smaak) toevoegen. 
 
(***) Je kan de parelcouscous niet vervangen door gewone fijne couscous. Kan je geen parelcouscous vinden, dan kan je deze ook vervangen door risotto rijst of riso/orzo pasta.
Trefwoord couscous, doordeweeks recept, eenpansgerecht, kerstomaten, parelcouscous, venkel, zalm