Ga terug
Deze Spaanse eieren met chorizo is een gerechtje dat je op eender welk moment van de dag kan serveren of het nu als ontbijt, lunch of avondmaal is. In een heerlijke tomatensaus bomvol groentjes en stukjes chorizo gaan we eitjes pocheren net zoals bij een shakshuka.

Spaanse eieren met chorizo

Deze Spaanse eieren met chorizo is een gerechtje dat je op eender welk moment van de dag kan serveren of het nu als ontbijt, lunch of avondmaal is. In een heerlijke tomatensaus bomvol groentjes en stukjes chorizo gaan we eitjes pocheren net zoals bij een shakshuka.
Gang brunch, Hoofdgerecht, lunch
Porties 4

Equipment

  • 1 grote ovenschaal of 4 kleine individuele ovenschaaltjes

Ingrediƫnten
  

  • 150 gr chorizo
  • 1 ui
  • 1 handvol champignons
  • 1 paprika
  • 2 teentjes look
  • 1/2 tl chilivlokken (of vervang door snuifje cayennepeper)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl suiker
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 8 eieren
  • Peper en zout
  • Stokbrood of toast om te serveren

Instructies
 

  • Begin met de chorizo in kleine blokjes te snijden.
    Pel de ui en hak fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Maak de champignons proper en snij in kleine stukjes.
    Snij ook de champignons in kleine blokjes.
  • Verhit een stoofpot of ruime hoge pan (zonder vetstof).
    Bak hierin de blokjes chorizo goudbruin voor enkele minuten. Schep uit de stoofpot en laat uitlekker op keukenpapier.
    Stoof nu, in de vrijgekomen olie van de chorizo, de ui mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden.
    Voeg vervolgens de champignons en paprika toe, roer even en laat zo'n 5min mee bakken. Roer regelmatig. Als de pan iets te droog wordt, voeg dan wat olijfolie toe.
    Doe de look, chilivlokken en gerookt paprikapoeder bij in de stoofpot, roer even en laat 2min mee bakken.
    Voeg de suiker, oregano, tomatenblokjes, de gebakken chorizo, 120ml water en snuifje zout toe. Roer even en laat 10min zachtjes sudderen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem 4 kleine individuele ovenpotjes of 1 grote ovenschaal. Of als bijvoorbeeld je stoofpot waarin de saus zit in de oven kan, dan kan je deze ook gebruiken.
    Verdeel de saus over de ovenpotjes of de ovenschaal. Probeer een kuiltje te maken in de saus waarin je de eietjes kan gieten.
    Breek de eitjes voorzichtig open en giet het ei voorzichtig in de saus. Reken op 2 eitjes per persoon.
    Zet in de oven voor zo'n 12 a 15min tot het eiwit gestold is. De dooier mag nog lopend zijn.
    Serveer direct met stokbrood of toast.
    Smakelijk!
Trefwoord brunch, chorizo, gezonde lunch, hoofdgerecht, recept met ei, tomatensaus