Go Back
Deze zoete aardappel donuts met chocolade worden niet gebakken in een friteuse wel in de oven waardoor ze veel lichter en gezonder zijn. Deze gemakkelijke donuts zijn op basis van speltbloem en zoete aardappel met wat cacao. Na het bakken worden ze gedipt in pure chocolade, ideaal als ontbijt of tussendoortje.

Zoete aardappel donuts met chocolade

Deze zoete aardappel donuts met chocolade worden niet gebakken in een friteuse wel in de oven waardoor ze veel lichter en gezonder zijn. Deze gemakkelijke donuts zijn op basis van speltbloem en zoete aardappel met wat cacao. Na het bakken worden ze gedipt in pure chocolade, ideaal als ontbijt of tussendoortje.
5 van 3 stemmen
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • Donut bakvorm of een cupcake/muffin bakvorm

Ingrediënten
  

  • 165 gr zoete aardappel puree (ongekruid)
  • 95 gr speltbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el cacaopoeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 60 ml maple syrup (of agavesiroop of honing)
  • 1 ei
  • 1,5 el kokosolie (gesmolten) of vervang door olijfolie
  • 1 tl vanille essence
  • 70 gr pure chocolade (70% +)

Instructies
 

  • Heb je nog geen zoete aardappelpuree dan dien je deze eerst te maken aangezien deze volledig afgekoeld dient te zijn. Zie notities hoe je deze het makkelijkste maakt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet je donut bakvorm (of cupcake/muffin bakvorm).
  • Meng de speltbloem met bakpoeder, cacaopoeder en kaneel. Zet even opzij.
  • Doe de zoete aardappelpuree, maple syrup, ei, kokosolie en vanille in een mengkom en mix los. Voeg de droge ingrediënten toe en meng kort tot alles is gemengd. Mix niet te lang
  • Vul de vormpjes met het deeg.
    Bak de donuts mooi gaar in de oven voor zo'n 12 a 15min. Check met een satéprikker of de donuts gaar zijn.
    Haal uit de oven en laat de eerste 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat de donuts dan volledig afkoelen op een rooster.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
    Dip de donuts in de pure chocolade en laat de chocolade opstijven.
    Bewaar de donuts luchtdicht. Stapel ze niet
    Smakelijk

Notities

Zoete aardappelpuree :
* Prik één zoete aardappel wat in met een vork. Leg ze in de microgolfoven en pof ze op 700W voor zo'n 10min. Verpak ze daarna in aluminiumfolie en laat 10min liggen. Snij de aardappel open en schep er het vlees uit. Plet tot een puree. 
* Je kan ook een zoete aardappel schillen, in blokjes snijden, gaar koken of stomen en pureer. Zorg dat al het vocht uit de puree is. Je kan de puree dan best terug in een kookpotje doen en op een middelhoog vuur zetten en het vocht uit de pure laten verdampen. Roer af en toe zodat de puree niet aanbakt. 
Trefwoord chocolade, donuts, gezond ontbijt, gezond tussendoortje, ontbijt, tussendoortje, zoete aardappel