Ga terug
Als hapje bij je kerstmenu, op een mezze plank of tijdens een gezellige borrel onder vrienden, deze falafel macarons zijn geschikt voor iedere gelegenheid. Een hartige versie van de bekende zoete koekjes. Deze hartige vegetarische macarons worden gevuld met labneh of roomkaas.

Falafel macarons

Als hapje bij je kerstmenu, op een mezze plank of tijdens een gezellige borrel onder vrienden, deze falafel macarons zijn geschikt voor iedere gelegenheid. Een hartige versie van de bekende zoete koekjes. Deze hartige vegetarische macarons worden gevuld met labneh of roomkaas.
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 400 gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 1 el peterselie (fijngehakt)
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 ei
  • 1 kl bakpoeder
  • 100 gr paneermeel
  • Zout
  • Labneh (*)
  • 1/2 komkommer

Instructies
 

  • Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken.
  • Pel de sjalot en hak fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
  • Doe de uitgelekte kikkererwten, sjalot, look, peterselie, komijnpoeder, cayennepeper en snuifje zout in een blender. Mix al even zodat alle ingredienten gemengd zijn.
    Voeg vervolgens het citroensap, ei, bakpoeder en paneermeel toe en mix tot een mooi stevig geheel waar je balletjes van kan rollen.
    Zet dit zo'n 30min in de koelkast om op te stijven
    TIP > Is het kikkererwten mengsel iets plakkerig, voeg nog wat extra paneermeel toe.
  • Na het opstijven, rol je balletjes van het kikkererwten mengsel. Duw ze vervolgens iets platter (kleine burgertjes) zodat je bij het serveren makkelijk kan vullen en stapelen.
  • Verwarm een pan met een royale scheut olie.
    Bak hierin de falafels mooi goudbruin langs beide kanten.
    Laat volledig afkoelen alvorens de macarons samen te stellen en te vullen met de labneh.
    TIP > wil je de falafels toch warm serveren, serveer de labneh er dan apart bij.
    Smakelijk

Notities

(*) Labneh> In sommige supermarkten kan je dit reeds kopen
 
Labneh kan je ook makkelijk zelf maken. Je hebt hiervoor enkel Griekse of Turkse yoghurt nodig, wat zout, een neteldoek/theedoek en een zeef. Leg de neteldoek/theedoek in een zeef met daaronder een kom dat al het vocht zal opvangen. Meng de yoghurt met een snuifje zout en schep de yoghurt in de doek. Laat minstens 4h of langer uitlekken. Het resultaat is een dikke crème en dit is labneh. Je kan hier trouwens nog extra kruiden aan toevoegen zoals za’atar, komijn, peper … 
Je kan de labneh makkelijk 2 a 3 dagen op voorhand al maken en koel bewaren in de koelkast. 
Trefwoord borrelhapje, feestdagen, feestmenu, gezond hapje, hapje, kerstmenu, kerstrecept, labneh, macarons, mezze