Ga terug
Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Heerlijk als ontbijt of brunch

Speculaas broodjes

Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Deze rolletjes zijn een must bij het volgende uitgebreide ontbijt of brunch
Gang brunch, dessert, Ontbijt
Porties 8

Equipment

  • Rechthoekige bakvorm of bakplaat
  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 2 el boter
  • 125 ml melk
  • 300 gr bloem (voor brood te bakken)
  • 15 gr droge gist
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei
  • 5 el speculaaspasta
  • 6 a 7 speculaasjes
  • 50 gr bloemsuiker
  • 1 el melk
  • 1 el citroensap

Instructies
 

  • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij. Roer even en zet opzij.
    Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
    Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei. Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal
    Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
    TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden.
    Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een vochtige handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.
  • Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap.
    Dit smeer je in met speculaaspasta en verbrokkelde speculaas.
    Rol stevig op tot een lange worst. Snij deze in plakjes van zo'n 2,5cm en leg ze in een beklede bakvorm (best rechthoekig) of op een beklede bakplaat tegen elkaar aan.
    Nu laat je de broodjes nog eens een uurtje afgedekt rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Bak de speculaasbroodjes zo'n 20 a 25min mooi goudbruin en gaar in de oven.
    Haal uit de oven en laat ze eerst zo'n 5 a 6min afkoelen
  • Ondertussen kan je de glazuur maken door de poedersuiker te mengen met de melk en citroensap. Strooi de glazuur over de broodjes.
    Serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord briochedeeg, brunch, dessert, gistdeeg, ontbijt, speculaas, speculaaspasta