Ga terug
An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.

Appelmoes taart

An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Amandelcake

  • 60 gr boter
  • 60 gr amarettikoekjes
  • 60 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl amandelessence
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 60 gr zelfrijzende bloem

Appelmoes laagje

  • 700 gr appelen type Goudreinet of Elstar
  • 1 klontje boter
  • 100 gr bruine suiker of cassonade
  • 1/2 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 vanillestok
  • 1/2 steranijs (optioneel)
  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)

Mascarpone crème

  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml room
  • 1/2 vanillestok
  • 1 el poedersuiker

Instructies
 

Amandelcake

  • Smelt de boter en laat ietwat afkoelen.
    Verkruimel de amarettikoekjes grof, zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van.
  • Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop romig en luchtig voor zo'n 5min.
    Voeg de amandelessence, zeste van citroen en gesmolten boter toe, meng goed.
    Doe vervolgens de bloem bij het deeg en mix nog een mooi glad deeg.
    Voeg op het laatste de verbrokkelde amarettikoekjes toe en meng dit nog even met een spatel.
    Giet het deeg in de springvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven. Laat de cake eerst 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat de cake verder volledig afkoelen op een rooster

Appelmoes laagje

  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
    Verhit het klontje boter in een stoofpot en voeg de appelen toe. Laat even stoven.
    Voeg de suiker, citroen, kaneel, zaadjes van de vanillestok (+ lege vanillestok), steranijs en een scheutje water.
    Roer goed en laat zachtjes sudderen tot de appelen zacht zijn.
    Week ondertussen de blaadjes gelatine.
    Als de appelen zacht zijn, mix dan even met een staafmixer (of blender) tot een gladde moes. Haal de stoofpot van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
    TIP > als je de de gestoofde appelen in een blender zou glad mixen, giet de moes dan terug even in de stoofpot en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg dan de gelatine toe.
    Laat de appelmoes zo'n 10min afkoelen

Samenstelling

  • Neem dezelfde springvorm waarin je de amandelcake hebt gebakken.
    Beleg opnieuw bodem en zijkanten met bakpapier.
    Snij de cake bovenaan ietwat bij zodat ie mooi egaal is. Leg de cake op de bodem van de springvorm en giet hierover de appelmoes.
    Zet in de koelkast voor minstens 3h of langer zodat de appelmoes kan opstijven.
  • Voor de mascarponecrème.
    Doe de mascarpone, room, de zaadjes van de halve vanillestok en de poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop tot een mooie gladde crème.
    Vlak voor het serveren kan je de taart afwerken met deze crème.
    Versier de taart eventueel nog met gedroogde appelschijfjes.
    Smakelijk
Trefwoord appelcompote, appelmoes, appeltaart, bakken, dessert, mascarpone