Ga terug
Brownie taart met bramen mousse. Een lekker makkelijke brownie taart afgewerkt met een frisse luchtige bramen mousse. Een echte feesttaart die heel makkelijk te maken is en een must bake voor chocoholics

Brownie taart met bramen mousse

Een lekker makkelijke brownie taart afgewerkt met een frisse luchtige bramen mousse. Een echte feesttaart die heel makkelijk te maken is en een must bake voor chocoholics
5 van 1 stem
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm (+/- 22cm)
  • Optioneel : halve bollen siliconen bakvorm

Ingrediƫnten
  

Brownies

  • 75 gr hazelnoten gepeld
  • 200 gr pure chocolade
  • 300 gr boter
  • 275 gr patisseriebloem
  • 4 el cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 tl bakpoeder
  • 340 gr suiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille essence

Bramen mousse

  • 5 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)
  • 600 gr bramen (vers of diepvries) + extra om af te werken
  • 75 gr suiker
  • 1 limoen (sap & zeste)
  • 2 tl vanille essence
  • 500 ml room

Instructies
 

Brownies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.
  • Rooster de hazelnoten mooi goudbruin in de pan.
    Laat dan ietwat afkoelen en hak grof.
  • Breek de chocolade in kleinere stukjes en snij de boter in blokjes.
    Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie.
    Roer af en toe zodat je een mooi gladde saus krijgt.
    Eenmaal gesmolten haal van het vuur.
  • Meng de bloem met het cacaopoeder en bakpoeder.
    Zet even opzij
  • Doe de eieren, suiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze luchtig, bleek en schuimig (zo'n 3 a 4min).
    Giet hierbij het mengsel van gesmolten chocolade en suiker gevolgd door het bloem-cacao mengsel. Meng goed tot een mooie egale massa, mix ook niet te lang (anders sla je er alle lucht uit). Voeg op het laatste ook de hazelnoten toe.
    Giet het deeg in de bakvorm en bak de brownietaart voor zo'n 40min.
    De brownie mag nog een beetje smeuig zijn binnen.
    Haal uit de oven, laat eerst 15min afkoelen in de bakvorm, ontvorm voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Bramen mousse

  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Doe bramen, suiker, sap van limoen en zeste van limoen en vanille essence in een kookpotje. Breng rustig aan de kook, roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Laat zo'n 10min zachtjes sudderen. Haal dan door een zeef en vang het sap op. Duw goed aan met een lepel voor al het sap eruit te krijgen.
    Doe het opgevangen sap terug in het kookpotje, breng aan de kook, haal van het vuur en voeg de uitgewrongen gelatine toe. Roer goed zodat de blaadjes kunnen smelten.
    Laat dit eerst ietwat op kamertemperatuur komen. Klop dan de room op.
    (Klop de room niet te stijf anders zal het moeilijk worden om te mengen)
    Giet het bramensap bij de opgeklopte room, spatel dit tot een mooi glad mengsel.
    Meng niet te lang anders roer je er alle lucht uit.
    Giet deze bramen mousse in de vormpjes of zoals hierboven vermeld in de springvorm bovenop de brownie. Laat minstens 3h of langer opstijven in de koelkast
  • Vlak voor het serveren (als je werkt met de halve bollen)
    Werk de brownie taart af met de halve bollen met de mousse.
    Decoreer de taart met nog extra bramen.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, bramen, brownie, chocolade, hartige taart