Ga terug
Broodpudding met speculaas en pruimen. Een lekkere en makkelijke broodpudding met speculaas en pruimen, perfect om oud brood of sandwiches in te verwerken. In de broodpudding proef je krokante stukjes speculaas, laagjes speculaaspasta en wordt afgewerkt met een speculaas glazuur.

Broodpudding met speculaas en pruimen

Een lekkere en makkelijke broodpudding met speculaas en pruimen, perfect om oud brood of sandwiches in te verwerken. In de broodpudding proef je krokante stukjes speculaas, laagjes speculaaspasta en wordt afgewerkt met een speculaas glazuur.
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm of springvorm

Ingrediënten
  

  • 400 gr oud brood of sandwiches
  • 600 ml melk
  • 100 gr bruine suiker (cassonade)
  • 4 eieren
  • 25 gr vanille puddingpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 15 speculaasjes
  • 3 el speculaaspasta (+extra als afwerking)
  • 3 pruimen (+ extra om af te werken)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Vet de bakvorm in met wat boter of beleg met bakpapier.
    Snij het brood of sandwiches in blokjes en doe in een mengkom. Zet even opij.
    Breek de speculaas in grove stukjes.
    Snij de pruimen in kleine blokjes.
  • Verwarm de melk tot ze lauwwarm is. Haal van het vuur, voeg de suiker toe en roer goed zodat deze kan oplossen.
    Giet de melk over de blokjes brood en laat zo'n 10min weken.
    Voeg dan de eieren, puddingpoeder en kaneel toe. Meng goed.
    Voeg de stukjes speculaas en pruimen toe en meng nog even vluchtig.
    Giet de helft van het deeg in de bakvorm.
    Verdeel de speculaas pasta over het deeg in de bakvorm en giet hierover de rest van het deeg.
    Bak de broodpudding zo'n 50 a 60min tot deze mooi gaar is binnenin.
    Wordt de broodpudding iets te bruin tijdens het bakken, dek dan af met wat aluminiumfolie.
    Haal de gebakken broodpudding uit de oven en laat volledig afkoelen of tot deze lauw is.
  • Voor de afwerking, verwarm ongeveer 2el speculaaspasta (in kookpotje of microgolfoven) en "drizzle" deze over de broodpudding. Laat even terug opstijven.
    Serveer eventueel nog met wat extra (geroosterde) pruimen. (zie instructies bij notities)

Notities

Voor de geroosterde pruimen.
Halveer pruimen, leg ze in een ovenschaal overgiet met een beetje honing. Rooster ze in de oven op zo'n 180 graden voor 12 a 15min. 
Trefwoord broodpudding, dessert, pruimen, speculaas, tussendoortje