Ga terug
Melktaart met speculaas

Melktaart met speculaas

Een originele twist op de bekende Zuid-Afrikaanse melktert, lekker kruidig en met veel speculaas
Gang Nagerecht

Equipment

  • Springvorm (+/- 24cm)
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 450 gr speculaas + 4 a 5 extra voor afwerking
  • 180 gr boter
  • 900 gr melk
  • 1 sinaasappel (zeste)
  • 1 vanillestokje
  • 2 kaneelstokjes
  • 40 gr patisseriebloem
  • 40 gr maizena
  • 2 eieren
  • 120 gr suiker
  • 2 el boter

Instructies
 

Voor de korst

  • Bedek de bodem en de randen van een springvorm met bakpapier
  • Smelt op een zacht vuurtje de boter (180gr)
    Maal de speculaas fijn.
    Meng de fijngemalen speculaasjes met de gesmolten boter.
    Schep dit mengsel in de springvorm en duw goed aan op de bodem en zijkanten.
    Zet in de koelkast om op te stijven.

Voor de vulling

  • Doe de melk in een kookpot samen met de schil van 1 sinaasappel, de zaadjes van de vanillestok (+ de lege vanillestok) en de kaneelstokken. Breng tot net onder het kookpunt, zet het vuur dan uit en laat zo'n 30min infuseren.
  • Mix ondertussen de eieren, bloem, maizena en suiker los in een kom.
  • Haal de smaakmakers uit de melk (zeste sinaasappel, vanillestok en kaneelstokken). Deze gaan we niet meer gebruiken.
    Verwarm de melk terug tot net onder het kookpunt.
    Schep zo'n 2 soeplepels van de warme melk bij het ei-suiker-bloem mengsel. Roer goed los. Giet dit papje terug in de kookpot bij de rest van de warme melk.
    Zet het vuur iets hoger en laat al roerend indikken. Het is belangrijk om continu te roeren.
    Als je de textuur van pudding hebt, haal van het vuur en voeg de 2el boter toe. Roer goed tot deze zijn gesmolten. Giet deze pudding in de opgesteven speculaas bodem.
    Laat eerst zo'n 45min afkoelen op kamertemperatuur en zet dan voor minstens 1h of langer in de koelkast
  • Werk de taart eventueel af met nog extra fijngemalen speculaasjes
    Smullen maar !

Notities

TIP ! 
Je kan eventueel de avond voordien de smaakmakers (zeste sinaasappel, vanille & kaneelstokken) al laten infuseren in de melk. Des te langer deze kan staan, des te meer smaak
Trefwoord dessert, melk, no bake, speculaas, taart