Ga terug
Geroosterde witte kool met appel & spek

Geroosterde witte kool met appel & spek

Snel & eenvoudig recept voor Geroosterde witte kool met appel & spek, een originele manier voor het bereiden van witte kool.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kleine witte kool
  • 1/2 tl tijm
  • 100 gr Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 200 gr gerookt spek in blokjes
  • 2 appelen
  • handvol walnoten
  • 1,5 el citroensap
  • 1 el mosterd
  • 1 tl honing
  • 1/2 teentje look fijngehakt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de geroosterde witte kool

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Snij de witte kool in plakken (van zo'n 2cm) en leg op de bakplaat.
    Wrijf de witte kool goed in met olijfolie en kruid met tijm, peper en zout.
    Rooster de witte kool voor zo'n 20 a 25min in de oven. Het is normaal dat de buitenste bladeren heel bruin worden. Strooi de laatste 5min de Parmezaanse kaas over de witte kool.

Voor de topping & dressing

  • Bak de spekblokjes mooi goudbruin in een pan (zonder vetstof), laat uitlekken
    Rooster de walnoten kort in een hete pan en hak dan grof.
    Snij de appel in kleine blokjes (ik schilde de appel niet, je kan dit eventueel doen).
    Meng de uitgelekte spekblokjes met blokjes appel & walnoten.
    Voor de dressing, mix zo'n 30ml olijfolie met het citroensap, mosterd, look, honing en wat peper & zout.
    Als de witte kool gebakken is, haal uit de oven en serveer met de spekblokjes, appel, walnoten en de dressing.
    Smakelijk

Notities

TIP
  • Je kan hier ook nog perfect een stukje vlees (kotelet, mignonette, ...) bij bakken. 
  • Je kan de appel ook vervangen door peer
  • Je kan eventueel nog wat geitenkaas toevoegen
Trefwoord comfort food, snel klaar, spek, witte kool, zoete aardappel