Ga terug
Dit makkelijke recept voor Gehaktballen met ricotta in tomatensaus is een ideaal receptje om doordeweeks te maken. Iedereen houdt van gehaktballetjes en deze zeker! We gebruiken kipgehakt en voegen wat ricotta toe zodat ze super smeuig zijn binnenin. Daarbij komt een tomatensaus bomvol verse groentjes. Simpel, snel klaar en heerlijk!

Gehaktballetjes met ricotta in tomatensaus

Dit makkelijke recept voor Gehaktballetjes met ricotta in tomatensaus is een ideaal receptje om doordeweeks te maken. Iedereen houdt van gehaktballetjes en deze zeker! We gebruiken kipgehakt en voegen wat ricotta toe zodat ze super smeuig zijn binnenin. Daarbij komt een tomatensaus bomvol verse groentjes. Simpel, snel klaar en heerlijk!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Gehaktballen met ricotta

  • 500 gr Kipgehakt
  • 2 el ricotta
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl dragon (gedroogd) - optioneel
  • 1 ei
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 100 gr paneermeel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Saus

  • 1 ui
  • 1/2 venkel
  • 1 paprika
  • 2 teentjes look
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 courgette
  • 500 gr tomatensaus (of passata)
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 bokaaltje witte bonen
  • 1 bouillonblokje
  • 200 gr ricotta
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het maken van de gehaktballen.
    Meng eerst het kipgehakt met de ricotta, oregano, dragon (optioneel), ei, zeste van citroen, peper en zout. Doe er het paneermeel bij. Meng goed.
    Rol er balletjes van. Ik rolde redelijk grote gehaktballen. Laat deze zo'n 20min opstijven in de koelkast. Ondertussen kan je de groenten snijden voor de saus.
  • Begin met het snijwerk voor de saus.
    Pel de ui en hak fijn.
    Hak de venkel fijn.
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika, hak in kleine blokjes.
    Pel het teentje look, hak fijn.
    Snij de courgette in kleine blokjes.
  • Verhit een ruime hoge pan of stoofpot (die ook in de oven mag) met een royale scheut olijfolie.
    Bak hierin de gehaktballen mooi goudbruin langs de buitenkant. De binnenkant hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de gehaktballen uit de pan.
  • Voeg opnieuwe wat olijfolie toe in dezelfde pan, zonder deze eerst proper te maken.
    Stoof hierin de ui, venkel, paprika eerst mooi glazig voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Doe er dan de look en gerookt paprikapoeder bij, roer even en laat een minuutje mee bakken. Voeg dan de courgette toe en laat ook deze een minuutje mee bakken.
    Giet er dan de tomatensaus bij samen met de oregano, witte bonen (afgespoeld), 100ml water, bouillonblokje, peper en zout. Roer goed en laat zo'n 20min zachtjes sudderen (mag ook langer). Proef even en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel wat suiker.
    TIP! Je kan deze saus ook al één of twee dagen van tevoren maken. Maak en bak de gehaktballen op de dag zelf best.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
    Leg de gehaktballen in de saus. Verdeel wat hoopjes ricotta over de schotel en zet in de oven voor zo'n 25min tot de gehaktballen mooi goudbruin gebakken zijn.
    Smakelijk
Trefwoord courgette, doordeweeks recept, gehaktballen, kip, kipgehakt, ricotta, snel klaar, tomatensaus, venkel