Ga terug
Op en top zomers deze makkelijke snelle Salade met geitenkaaskroketjes en spek. Lekker krokant gebakken geitenkaas verwerkt in een salade met stukjes spek, nectarine, sperziebonen en een simpele vinaigrette op basis van Luikse siroop.

Salade met geitenkaaskroketjes en spek

Op en top zomers deze makkelijke snelle Salade met geitenkaaskroketjes en spek. Lekker krokant gebakken geitenkaas verwerkt in een salade met stukjes spek, nectarine, sperziebonen en een simpele vinaigrette op basis van Luikse siroop.
Gang Hoofdgerecht, Salade
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 12 plakjes gerookt spek (dunne sneetjes)
  • 400 gr sperziebonen
  • 2 nectarines (rijp maar niet te rijp)
  • 1 rode ui
  • 1 tl honing
  • gemengde sla
  • Olijfolie

Geitenkaaskroketjes

  • 300 gr geitenkaas (met korst)
  • 2 el bloem
  • 1 ei
  • 80 gr panko (of paneermeel)
  • 1 tl tijm (gedroogd of vers)
  • peper en zout

Vinaigrette

  • 1,5 el luikse siroop
  • 2 el azijn (ik gebruikte appelazijn, kan ook met gewone natuurazijn)
  • 3 el olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het maken van de geitenkaaskroketjes.
    Snij het rolletje geitenkaas in plakjes van zo'n 2cm.
    Neem 3 kommetjes. Doe in het eerste de bloem. In het tweede kluts je het ei los. In het derde doe je de panko, tijm, peper en zout.
    Haal de plakjes geitenkaas eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de panko. Zorg dat elk plakje een mooi laagje panko heeft. Leg op een bord met wat bakpapier en zet voor zo'n 30min in de diepvries. Anders zullen ze te hard uitlopen tijdens het bakken.
  • Ondertussen kan je de rest van de salade maken.
    We gaan het spek bakken in de oven. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de plakjes spek en laat ze niet overlappen. Bak het spek mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min. Hou goed in de gaten zodat ze niet te bruin worden. Haal dan uit de oven, leg ze op wat keukenpapier en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen, zullen ze krokant worden.
  • Kook ondertussen de boontjes beetgaar in lichtgezouten water of stoom ze. Eenmaal gaar, spoel onder koud water, laat uitlekken en afkoelen.
  • Snij de nectarines in plakjes.
    Verwarm een pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin de plakjes nectarine kort aan. Voeg tijdens het bakken wat honing toe.
  • Hak de rode ui fijn.
    Maak de vinaigrette door alle ingrediƫnten te mengen.
    Hak het afgekoelde spek in kleine stukjes.
  • Verhit een ruime pan met olijfolie. Bak hierin de kroketjes mooi goudbruin langs beide kanten. Reken op zo'n 2 a 3min.
  • Verdeel gemengde sla over een ruim bord of kom. Verdeel hierover de boontjes, rode ui, nectarine, de kroketjes en spek. Giet hierover een beetje van de vinaigrette. Hou nog wat apart zodat iedereen zelf de hoeveelheid kan bepalen.
    Optioneel kan je ook nog wat burrata toevoegen.
    Smakelijk
Trefwoord geitenkaas, luikse siroop, perziken, salade, snel klaar, spek, sperziebonen