Ga terug
Zin in een lekker makkelijk zomers receptje? Dan is deze Couscous met köfte wat je zoekt. Een lekkere frisse couscous salade bomvol groentjes en perzik/nectarine. Daarbij serveren we heerlijke kofta's/kofte ofwel langwerpige gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en makkelijk op voorhand klaar te maken

Couscous met köfte

Zin in een lekker makkelijk zomers receptje? Dan is deze Couscous met köfte wat je zoekt. Een lekkere frisse couscous salade bomvol groentjes en perzik/nectarine. Daarbij serveren we heerlijke kofta's/kofte ofwel langwerpige gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en makkelijk op voorhand klaar te maken. Ook ideaal als BBQ / barbecue receptje.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Kofta

  • 1 ui (of sjalot)
  • 1 teentje look
  • 500 gr gehakt
  • 1,5 tl ras el hanout (*)
  • 2 blaadjes munt (fijngehakt)
  • 1 ei
  • 30 gr paneermeel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Couscous salade

  • 225 gr couscous (**)
  • 1 klontje boter
  • handvol amandelschaafsel (of pijnboompitten)
  • 1/2 komkommer
  • 1 paprika
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 rode ui
  • 1 perzik of nectarine
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 tl ras el hanout (optioneel)
  • 150 gr yoghurt
  • 1 kl mayonaise
  • 1 el citroensap

Instructies
 

Kofta

  • Hak de ui en look heel fijn. Meng met het gehakt. Voeg hier ook de ras el hanout, fijngehakte munt, peper en zout aan toe.
    Doe er het ei en paneermeel aan toe en meng nog even goed.
    Rol er langwerpige rolletjes van. Je kan deze nu op een stokje steken maar dat hoeft niet per se.
    Je kan de kofta's nu meteen gaan bakken in een pan, grillpan of BBQ. Ik laat deze het liefst nog even opstijven in de koelkast. (Ondertussen kan je de couscous maken)
    TIP! Je kan de kofta's al makkelijk enkele uren van tevoren maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren, verhit je een pan of grillpan met wat olijfolie. Bak de kofta's mooi goudbruin en gaar in de pan.
    Je kan de kofta's ook bakken op de BBQ.
    Serveer de kofta's met de couscoussalade en het yoghurtsausje

Couscous

  • Bereid de couscous zoals op de verpakking. Eens ie klaar is en toch nog warm is, voeg ik hier een klontje boter aan toe voor de smaak. Breng nog verder op smaak met peper en zout. Zet dit even opzij zodat deze kan afkoelen.
  • Bak het amandelschaafsel mooi goudbruin in een pan zonder vetstof. Laat ietwat afkoelen
  • Snij de komkommer in kleine blokjes.
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika, snij in kleine blokjes.
    Hak de lente-ui en rode ui heel fijn.
    Snij de perzik of nectarine in kleine blokjes.
    Meng de afgekoelde couscous met de komkommer, paprika, lente-ui, rode ui, perzik of nectarine, peterselie en optioneel wat ras el hanout.
    Bewaar de couscous salade afgedekt in de koelkast.
    TIP! Je kan deze salade makkelijk al enkele uren van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
  • Maak het yoghurtsausje. Meng hiervoor de yoghurt, mayonaise, citroensap, peper en zout.

Notities

(*) Heb je geen ras el hanout in huis, check dan even je kruidenkastje. Een combinatie van (gerookt) paprikapoeder en komijnpoeder is ook al lekker. 
(**) Ik gebruikte hier fijne couscous. Je kan ook parelcouscous gebruiken. 
Trefwoord barbecue, bbq, couscous, doordeweeks recept, gehakt, kofta, kofte, snel klaar, yoghurtsaus