Ga terug
Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur

Paddenstoel koekjes

Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken.
Gang voor bij de koffie
Porties 6

Ingrediƫnten
  

Koekjes

  • 370 gr patisseriebloem
  • 160 gr poedersuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract

Vulling + Afwerking

  • 55 gr amandelmeel (of poeder)
  • 150 gr aardbeienconfituur
  • 250 gr witte chocolade
  • rode kleurstof
  • 1 handvol amandelen (gepelde)

Instructies
 

Koekjes

  • Zeef de bloem, poedersuiker en bakpoeder tesamen. Zet even opzij
  • Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik je handmixer). Mix deze luchtig en romig voor zo'n 3min. Schraap de zijkanten zeker ook even los.
    Voeg er het ei, eigeel en vanille extract aan toe. Mix tot een glad beslag. Schraap de zijkanten zeker ook even los.
    Voeg er het bloem-suiker mengsel aan toe en mix of kneed tot een mooie deegbal. Is het deeg nog iets te plakkerig, voeg nog een beetje bloem toe. Je moet een mooie gladde deegbal kunnen vormen.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30min opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed je bakplaat met bakpapier.
    Neem 2/3 van het deeg, hiervan gaan we bolletjes rollen. Dit zal dus de top van de paddenstoel worden. Rol ongeveer zo'n 23 balletjes en leg ze op de beklede bakplaat. Duw ze een heel klein beetje platter met je handpalm, dit is om de bodem van het balletje platter te maken. De koekjes zullen niet enorm uitzetten dus je hoeft niet al te veel plaats te laten tussen elk bolletje. Bak deze alvast zo'n 10 a 15min, de randjes worden mooi goudbruin. De top blijft redelijk bleek en het is normaal dat ze bovenaan ietwat openbarsten.
    Haal ze uit de oven, laat ze zo'n 2min staan. Hol de bodem een klein beetje uit met behulp van een lepeltje. Er moet een klein kuiltje ontstaat, dit moet niet super groot of diep te zijn. Wees voorzichtig aangezien de koekjes nog wak en warm zijn. Vang de kruimels op want deze gaan we nog gebruiken. Laat deze koekjes nu verder volledig afkoelen en uitharden.
    TIP !! Heel belangrijk om te kunnen uithollen ze moeten warm zijn, nu zijn ze nog zacht. Eenmaal afgekoeld zijn ze hiervoor te hard.
  • Voor het steeltje van de paddenstoel, neem je het resterende deeg. Verdeel in kleinere porties en rol tot een dunne worst en snij in kleinere delen (ongeveer 6cm). Leg deze op een beklede bakplaat.
    Bak deze mooi goudbruin voor zo'n 10 a 15min. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Vulling

  • Het kuiltje dat we hebben gemaakt gaan we opvullen met de kruimels die we hebben opgevangen bij het uithollen van de koekjes. Zorg dat dit echt fijne kruimels zijn. Voeg daar nog amandelmeel en de confituur aan toe. Meng goed tot een dikke ietwat plakkerige massa.
    Vul de uitgeholde topjes van de paddenstoelen met dit mengsel en duw hierin een steeltje. De vulling zal er iets uitkomen maar duw en kneed deze er mooi terug in en rond.
    Leg ze in een schaal en zet in de koelkast terwijl je de chocolade smelt.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie, eenmaal gesmolten voeg je de rode kleurstof toe. Roer goed.
    Terwijl de chocolade aan het smelten is, kan je de gepelde amandelen fijn hakken.
  • Zet 1 of 2 bakplaten of borden klaar en bedek met bakpapier. Deze moeten in de koelkast kunnen.
    Dip de topjes van de paddenstoelen in de gesmolten chocolade en strooi er meteen de fijngehakte amandelen over. Leg op de beklede bakplaat of bord. Doe dit met alle koekjes en zet deze een uurtje in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
    Bewaar ze luchtdicht
Trefwoord bakken met de kids, chocolade, kerstmis, koekjes, zanddeeg