Ga terug
Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.

Witte chocoladetaart met blauwe bessen

Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • taartvorm +/- 22cm

Ingrediënten
  

  • 1 portie taartdeeg (*)

Blauwe bessen curd

  • 250 gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 eieren
  • 2 eigelen
  • 155 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 40 ml citroensap
  • 115 gr boter (koud)

Witte chocolademousse

  • 150 gr witte chocolade
  • 200 gr roomkaas
  • 160 gr room

Instructies
 

  • Begin met het afbakken van het taartdeeg.
    Wil je zelf je taardeeg ofwel pàte sucrée maken, dan begin je hier eerst mee. Zie in de notities voor de link naar het recept.
    Eenmaal gebakken, laat de korst volledig afkoelen

Blauwe bessen curd

  • Doe de blauwe bessen in een kookpotje samen met 2el citroensap en kaneel.
    Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot de bessen zachtjes beginnen open te poffen. Reken op zo'n 10min.
    Doe de bessen en het vrijgekomen sap in een zeef en vang het sap op. Duw goed aan met het lepel. Zorg dat je 100ml hebt. Wat overblijft in de zeef, gaan we niet meer gebruiken
  • Week alvast het blaadje gelatine in koud water
  • De curd gaan we maken in een bain marie. Hiervoor heb je een kookpot nodig voor het water en een kom of tweede kookpotje die je bovenop de kookpot met water kan plaatsen. Het is aan te raden dat de kom of tweede kookpotje het water niet kan raken, hierin maken we namelijk de curd.Zet de kookpot met het water op een middelhoog vuur. Het water dient niet te hard te koken, gewoon zachtjes sudderen.
    Doe in het kleine kookpotje of de kom de eieren, eigelen, suiker en vanille. Roer dit goed los voor zo'n 1min. Doe er dan 40ml citroensap en 100ml sap van de blauwe bessen. Roer nog even goed door. Zet het kookpotje of kom op de kookpot met warme dapend water.
    Roer nu constant doorheen dit mengsel tot je een pudding krijgt, ik vind het makkelijkste met een klopper. Reken toch zeker op zo'n 10min. In het begin zal er veel schuim zijn maar zal op het laatste helemaal verdwijnen en je zal zien dat dit mengsel aan het indikken is. Haal van het vuur en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe. Roer goed los.
    TIP! Doe de kookpot met warme water vooral nog niet weg aangezien we nog chocolade dienen te smelten voor de mousse
    Doe er nu ook de boter in kleine blokjes bij en roer opnieuw goed zodat deze kan smelten.
    Zet dit nu even opzij zodat het ietwat kan afkoelen. Zet vooral nog niet in de koelkast, gewoon op kamertemperatuur is oke.

Witte chocolademousse

  • Terwijl je de curd even opzij hebt gezet, kan je de snelle witte chocolademousse maken.
    Breek de witte chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain marie. Laat even ietwat afkoelen.
    Doe de roomkaas en room in een mengkom en mix dit tot een romige massa. Voeg er dan de gesmolten chocolade bij en meng kort met een spatel tot alles mooi gemengd is.
    Verdeel deze mousse over de bodem van de taartkorst. Maak er een mooi egaal laagje van.
    Zet dit alvast 10min in de koelkast en giet er dan de blauwe bessen curd over. Deze zal nog wat warm zijn maar dat maakt niet uit.
    Laat 3 a 4h opstijven (mag ook langer) opstijven in de koelkast.
  • Serveer met nog extra blauwe bessen

Notities

(*) je kan hiervoor taartdeeg van de supermarkt gebruiken. Dan maak je het jezelf nog makkelijker. Of maak zelf je pâte sucrée, klik hier voor het recept. 
Gebruik je gewoon taartdeeg van de winkel, beleg dan je taartvorm ermee. Duw goed aan en snij het overtollige deeg weg. Bak het deeg blind (met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen of rijst) mooi gaar en goudbruin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Heb je zelf je deeg gemaakt, rol het deeg dan uit en volg dezelfde stappen als hier boven. Maar na het bekleden van de vorm, zet je dit best nog zo'n 20min in de koelkast om terug op te stijven. Bak het dan vervolgens mooi gaar en goudbruin (ook blind met bakpapier en bakbonen/linzen of rijst)
Trefwoord blauwe bessen, curd, pate sucree, taart, witte chocolade, witte chocolademousse