Ga terug
Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.

Midden-Oosterse salade met kip

Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 a 8 kippendijen (of kipfilets)
  • 2 el baharat kruiden
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 2 rode paprika
  • 3 tomaten
  • 4 a 5 sneetjes brood
  • 2 el za'atar kruiden
  • 1 a 2 el granaatappelmelasse (optioneel)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • labneh (*)
  • Zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • We gaan beginnen met het bakken van de kip in de oven.
    Verwarm de oven hiervoor op 210 graden.
    Meng de baharat kruiden met zo'n 2el olijfolie. Wrijf de kippendijen hiermee royaal in.
  • Pel de uien en snij in dunne plakjes.
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's, snij in plakjes (dit hoeft niet super fijn of dun te zijn)
    Snij de tomaten in grove blokjes.
    Doe de groenten in een ruime ovenschaal, strooi er wat zout en wat olijfolie over. Meng even. Leg hierop de kip en zet zo in de oven. Bak voor zo'n 25min tot de kip mooi gaar gebakken is.
    Haal vervolgens uit de oven. Wil je de groenten iets meer gebakken, haal de kip dan uit de ovenschaal, hussel even door de groenten en zet terug in de oven.
    Ondertussen kan je de kip in kleinere stukjes snijden of trekken. Meng vervolgens optioneel met wat granaatappelmelasse en fijngehakte peterselie.
    TIP !! Je kan de kip zowel warm, lauw of koud serveren in deze salade
    TIP !! De granaatappelmelasse kan je eventueel ook vervangen door balsamico crème en wat citroensap
  • Terwijl de kip en groenten in de oven staan, kan je de sneetjes brood in kleinere blokjes snijden.
    Je zou de croutons kunnen bakken in een pan, maar ik doe dit liever in de oven.
    Leg de blokjes brood op een beklede bakplaat, strooi er de za'atar kruiden en olijfolie. Hussen er een beetje over.
    Als de kip en groenten klaar zijn, kan je de croutons mooi goudbruin in de oven bakken. Reken op zo'n 10 a 12min. Hou goed in de gaten en hussel er tijdens het bakken ook even door.
  • Serveer de stukjes kip met de gebakken groentjes, croutons en de labneh.
    Smakelijk!

Notities

(*) Labneh is uitgelekte yoghurt. De dag voordien (of kan ook 2 a 3 dagen vooraf) meng je Griekse of Turkse yoghurt met wat zout en eventueel ook een beetje za'atar. Leg een theedoek in een zeef en schep hierop de yoghurt. Laat zo een nachtje uitlekken. De yoghurt zal zo mooi stevig en lekker stevig zijn. 
Geen zin om dit zelf te maken dan kan je ook wat griekse yoghurt met roomkaas. Dit evenaart de smaak van labneh het meest naar mijn mening. 
Trefwoord bananenbrood, croutons, kip, labneh, op voorhand maken, salade, za'atar