Ga terug
Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund

Cannelloni met wildragout

Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Wildragout

  • 1 kg hertenstoofvlees
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 2 takjes selder
  • 1 teentje look
  • 1 el tomatenpuree
  • 1,5 el bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 3 jeneverbessen (gekneusd)
  • 1 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 l bouillon of fond (*)
  • Peper en zout
  • 2 klontjes boter
  • 12 lasagnevellen

Ricotta-Parmezaan saus

  • 400 gr Ricotta
  • 80 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout

Instructies
 

Wildragout

  • Pel de ui en hak fijn.
    Schil de wortelen en snij in kleine blokjes.
    Snij de takjes selder in kleine blokjes
    Pel het teentje look en hak fijn.
  • Verhit een ruime stoofpot (die eventueel ook in de oven kan) met een klontje boter.
    Kruid het hertenstoofvlees met peper en zout. Bak het vlees nu kort aan langs alle kanten tot deze een mooi goudbruin korst heeft. Het vlees dient nog niet gaar te zijn binnenin. Je kan dit best in porties doen.
    Schep het vlees dan uit de stoofpot en zet even opzij.
  • In dezelfde stoofpot, maak deze vooral niet proper, smelt het resterende klontje boter.
    Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg vervolgens de blokjes wortel, selder en look toe. Roer even en laat zo'n 2min mee bakken.
    Schep hierbij de tomatenpuree, roer opnieuw goed en laat nog eens 1min mee bakken.
    Strooi hierover de bloem, roer even.
    Giet de rode wijn bij in de stoofpot. Roer goed en laat de wijn inkoken, de wijn dient voor de helft te reduceren.
    Voeg vervolgens de gekneusde jeneverbessen, laurier, takje tijm en de bouillon/fond toe. Roer even en laat zo'n 2h a 2h30 zachtjes sudderen.
    TIP !! Je kan nu stoofpot met deksel ook in de oven zetten. Vind ik persoonlijk veel makkelijker en gaat veel gelijkmatiger garen. Zet je oven hiervoor op 120 graden. Heb je een combi stoomoven, zet dan op medium vocht.
  • Eenmaal het stoofpotje klaar is, "scheur" de stukjes vlees in kleinere stukjes.
    Voor het beste resultaat, laat je dit nu afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens een nachtje in de koelkast.
    Voor het vullen van de cannelloni, verwarm de ragout op een zacht vuurtje.

Ricotta-Parmezaan saus

  • Doe de ricotta, Parmezaanse kaas, citroensap, peper en zout in een blender. Mix voor een paar minuten in de blender tot een romige gladde crème.
    Je kan de saus perfect koud serveren.
    Of verwarm deze een beetje. Je kan de saus iets vloeibaarder maken door wat melk of bouillon toe te voegen.

Samenstelling

  • Kook de lasagnevellen in licht gezouten water.
    Laat even uitlekken op een handdoek.
    Leg een vel met de korste kant naar je toe, lepel er wat van de warme ragout op en rol op.
  • Serveer direct met de ricottasaus. Reken op zo'n 3 rolletjes per persoon.
    Eventueel kan je nog een mix van champignons bakken en deze erbij serveren.
    Smakelijk
  • TIP !! Lees zeker ook even de Tips & Vragen boven het recept voor wanneer je dit receptje wil serveren voor een grotere groep.

Notities

(*) Ik koos voor een wildfond te gebruiken. Je kan ook voor rundsfond gaan. Of ga voor bouillon.
Trefwoord cannelloni, feestdagen, hertenstoofvlees, kerstmenu, kerstmis, pasta, ricotta, slow cooking, stoofvlees, traag garen, wild