Ga terug
Crème Brûlée met appel

Crème Brûlée met appel

Een heerlijke combinatie van een klassieke crème brûlée met gebakken appeltjes en natuurlijk een krokant suikerlaagje
Gang Nagerecht

Ingrediënten
  

Gebakken appeltjes

  • 4 appelen (*)
  • 1 steranijs
  • 1 vanillestok
  • 1 kaneelstok
  • 50 gr bruine suiker (cassonade)
  • 1 kl citroensap

Crème Brûlée

  • 125 ml room
  • 125 ml melk
  • 50 gr honing
  • 6 eidooiers
  • 1 vanillestok
  • 2 el bruine suiker (cassonade)

Instructies
 

Gebakken appeltjes

  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Doe de blokjes appel in een stoofpotje samen met de steranijs, de zaadjes van een vanillestok (en de lege vanillestok), kaneelstok, bruine suiker, citroensap en klein scheutje water. Meng goed en zet op een middelhoog vuur. Laat zo'n 20min zachtjes sudderen.
    De appelen mogen geen moes worden, ze mogen nog wat textuur hebben.
    Haal van het vuur en laat volledig afkoelen
    Verdeel de afgekoelde appeletjes over 4 ovenbestendige schaaltjes

Voor de crème brûlée

  • Verwarm de oven voor op 95 graden.
    Doe de room, melk, honing, zaadjes van de vanillestok en de eidooiers in een mengkom en mix los.
    Verdeel dit mengsel over de schaaltjes (bovenop de appeltjes).
    Zet de schaaltjes in een hoge ovenschaal, vul deze met warm water maar zorg dat het water niet in de schaaltjes met de crème brûléé kan lopen. De schaaltjes dienen maar voor de helft in het water te staan.
    Zet in de oven en laat de crème brûléé zo'n 1h30 rustig garen in de oven.
    In het midden zullen ze nog wat wak aanvoelen maar tijdens het afkoelen zal crème opstijven.
    Laat eerst volledig afkoelen op kamertemperatuur en laat dan verder opstijven in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren, strooi wat suiker over de crème en karameliseer met een brandertje
    Smakelijk!

Notities

(*) ik gebruikte Jonagold appelen maar is naar eigen keuze
Trefwoord appel, crème brûlée, dessert