Ga terug
Deze makkelijke Griekse gehaktballetjes (ofwel kofta of kofte) zijn super veelzijdig. Serveer ze als hapje bij een apéro of borrel. Of serveer ze als doordeweekse maaltijd. De balletjes zijn lekker goed gekruid en we serveren met een frisse tzatziki en gepekelde ui.

Griekse gehaktballetjes

Deze makkelijke Griekse gehaktballetjes (ofwel kofta of kofte) zijn super veelzijdig. Serveer ze als hapje bij een apéro of borrel. Of serveer ze als doordeweekse maaltijd. De balletjes zijn lekker goed gekruid en we serveren met een frisse tzatziki en gepekelde ui.
Gang apero, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Griekse gehaktballetjes

  • 1 kleine rode ui (of sjalot)
  • 2 teentjes look
  • 500 gr gehakt (gemengd)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (optioneel)
  • 1/2 tl komijnpoeder (optioneel)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Tzatziki

  • 1/2 komkommer
  • 300 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 teentjes look
  • 1 el dille (fijngehakt)
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout

Gepekelde rode ui (optineel)

  • 2 middelgrote rode uien
  • 240 ml azijn
  • 240 ml water
  • 2 el suiker
  • 1/2 el zout
  • 2 tl peper (in z'n geheel - niet vermalen) optioneel

Instructies
 

Grieske gehaktballetjes

  • Pel de sjalot en look en hak heel fijn.
    Meng het gehakt met de sjalot, look, peterselie, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, komijn, peper en zout. Rol er vervolgens balletjes van.
    Zet deze zo'n 15min afgedekt in de koelkast om op te stijven. Of je kan dit zelfs al wat langer op voorhand maken.
    Vlak voor het serveren bak je de balletjes mooi goudbruin en gaar in een ruime pan met wat olijfolie.
    Serveer de balletjes met de tzatziki, optioneel de gepekelde rode ui en wat platbrood/pitabrood.

Tzatziki

  • TIP! Je kan de tzatziki makkelijk enkele uren op voorhand al maken. Zo krijgt ie lekker veel smaak.
    Rasp de komkommer grof. Leg dit in een vergiet, strooi er een beetje zout over en laat uitlekken voor zo'n 15min. Duw dan met lepel het meeste vocht eruit.
    Terwijl de komkommer aan het uitlekken is, kan je de teentjes look pellen en fijn raspen. Meng de Griekse of Turkse yoghurt met de look, dille, citroensap en peper. Als laatste voeg je de uitgelekte komkommer toe en meng nog even goed. Proef en breng eventueel nog wat op smaak met zout. Zet minstens een uurtje in de koelkast, mag ook langer.

Gepekelde ui

  • Pel de uien en hak in heel fijne reepjes. Doe ze in een bokaaltje dat je kan afsluiten.
    Doe de azijn, water, suiker, zout en optioneel de peperbollen in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook zodat de suiker kan oplossen. Haal dan van het vuur, laat zo'n 10min staan en giet over de uien in het bokaaltje. Zorg dat de uien volledig onderstaan. Laat het bokaaltje openstaan en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Sluit het potje dan en zet in de koelkast voor minstens een uur. Ik raad je aan om dit 1 a 2 dagen op voorhand te maken zodat de uien extra veel smaak hebben.
Trefwoord doordeweeks recept, gehakt, gehaktballetjes, gemakkelijk recept, hapje, tzatziki