Ga terug
Deze crumble cake met kersen is gewoon altijd een succes! Een heerlijke luchtige cake, het frisse van de kersen en het krokante van crumble. Gewoon heerlijk van smaak en super makkelijk en snel te maken. Ideaal dus voor bij de koffie of thee.

Crumble cake met kersen

Deze crumble cake met kersen is gewoon altijd een succes! Een heerlijke luchtige cake, het frisse van de kersen en het krokante van crumble. Gewoon heerlijk van smaak en super makkelijk en snel te maken. Ideaal dus voor bij de koffie of thee.
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 4

Equipment

  • Cakevorm of springvorm

Ingrediënten
  

Kersen vulling

  • 1 bokaal kersen of krieken (op sap of siroop) (bokaal van zo'n 700gr)
  • 2 el suiker
  • 2 el vanille puddingpoeder

Crumble

  • 70 gr boter (gesmolten)
  • 90 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 120 gr patisseriebloem

Cake

  • 150 ml melk
  • 1/2 citroen (sap)
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 165 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (=8gr)
  • 2 eieren
  • 1 tl zeste van citroen
  • 190 gr zelfrijzende bloem

Instructies
 

Kersen vulling

  • Hiermee gaan we beginnen aangezien dit volledig afgekoeld dient te zijn. Je kan dit perfect één of twee dagen van tevoren al maken.
    Doe de krieken en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 6 a 7el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Roer het puddingpoeder los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    Als dit volledig is afgekoeld zal dit vrij stevig en vast zijn maar dat is normaal.

Crumble

  • Smelt de boter. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg de bruine suiker en de bloem toe. Roer goed tot je de textuur van een grove crumble krijgt.
    Zet dit even opzij

Cake

  • Begin met het mengen van de melk en het sap van halve citroen. Zet dit even opzij. Het is normaal dat die "brokkelig" zal worden. Je maakt zo eigenlijk een soort van karnemelk.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van je cakevorm of springvorm met bakpapier.
  • Doe de zachte boter, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Mix deze op hoge snelheid luchtig en romig. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Doe er ook nog de zeste van citroen bij. Mix nog zeker zo'n 2min op hoge snelheid.
    Verlaag de snelheid van je mixer dan naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend bloem en het melk-citroen mengsel toe. Wanneer alles net gemengd is, zet je mixer dan uit. De restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even met een spatel mengen.
    Schep het deeg in de cakevorm. Verdeel hierover de kersen vulling gevolgd door de crumble.
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min (afhankelijk van je bakvorm en je oven).
    Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, crumble, kersen, voor bij de koffie