Ga terug
Deze Crème Brûlée taart met appel is gewoonweg smullen en bovendien makkelijk te maken. De bodem is lekker krokant taartdeeg opgevuld met gebakken appeltjes, vanillepudding ofwel custard en onmisbaar dat krokant suikerlaagje. De crème brûléé maken we trouwens zonder oven.

Crème Brûlée taart met appel

Deze Crème Brûlée taart met appel is gewoonweg smullen en bovendien makkelijk te maken. De bodem is lekker krokant taartdeeg opgevuld met gebakken appeltjes, vanillepudding ofwel custard en onmisbaar dat krokant suikerlaagje. De crème brûléé maken we trouwens zonder oven.
Gang dessert
Porties 5

Equipment

  • taartvorm van zo'n 22cm

Ingrediënten
  

  • 1 rol taartdeeg - kruimeldeeg (gekocht)
  • 4 appelen (type Jonagold)
  • 1 klontje boter
  • 2 el bruine suiker (=cassonade)
  • 1 tl kaneel
  • 1 citroen

Crème Brûlée

  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 375 ml room
  • 1 vanillestok
  • 1 snuifje kaneel
  • 5 eieren
  • 75 gr suiker (+extra om af te werken)
  • 1/2 tl zeste van sinaasappel (optioneel)

Instructies
 

  • Begin met het blindbakken van het taartdeeg.
    Verwarm de oven voor op 175
    Bekleed je taartvorm met het deeg, duw goed aan en snij het overtollige deeg weg.
    Leg bakpapier op het deeg en vul op met bakbonen of linzen. Bak de bodem zo 25min.
    Verwijder dan voorzichtig de bakbonen of linzen en het bakpapier en bak nog eens zo'n 5min zodat de korst mooi goudbruin kan kleuren.
    Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Vervolgens gaan we de gebakken appeltjes maken.
    Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
    Verhit een ruime pan met een klontje boter en voeg de appelblokjes toe samen met de bruine suiker en kaneel. Roer goed en laat even bakken voor zo'n 7 a 8min. Dit mag geen moes worden, de appel moet nog een beetje textuur hebben. Haal dan van het vuur en voeg het sap van 1 citroen toe
    Laat dit volledig afkoelen, ondertussen kan je de crème brûlée maken.
  • Begin met het weken van de blaadjes gelatine.
    Doe de room in een kookpotje samen met de zaadjes van de vanillestok en het snuifje kaneel. Verwarm dit op een middelhoog vuur.
    Scheid ondertussen de eieren. Met de eiwitten gaan we nu niets doen. Kluts de dooiers los met de suiker. Giet een deel van de warme room bij dit mengsel, roer dit goed los en giet dit vervolgens terug bij de warm room in het kookpotje. Breng dit al roerend aan de kook en je zal zien dat dit zal indikken tot een pudding. Haal dan meteen van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met eventueel wat zeste van sinaasappel. Roer goed zodat de gelatine kan smelten.
  • Verdeel 2/3 van de afgekoelde gebakken appeltjes over de bodem van gebakken taartbodem. Giet hierover de pudding en zet voor minstens 2h (mag ook langer) in de koelkast) om op te stijven.
  • Bij het serveren, strooi je nog wat extra suiker over de taart. Karameliseerd dit met een brandertje voor een lekker krokant suikerkorstje. Werk af met de resterende gebakken appeltjes.
    Smakelijk
Trefwoord appel, crème brûlée, taart, vanillepudding