Ga terug
Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.

Appel galette

Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.
Gang dessert
Porties 6

Ingrediënten
  

Deeg

  • 70 ml water (koud)
  • 300 gr patisseriebloem
  • 16 gr vanillesuiker (= 2 zakjes)
  • 60 gr suiker + extra
  • 185 gr boter (koud)
  • 1 tl vanille extract

Vulling

  • 80 gr boter
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 10 appelen (type Jongald of Elstar)
  • 75 gr rozijzen
  • 75 gr walnoten

Instructies
 

  • Begin met het maken van het deeg.
    Doe het water in een kommetje en zet zo'n 10min in de diepvries zodat dit echt goed koud is.
    Doe de bloem, vanille suiker en suiker in een mengkom. Roer al even los. Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg toe. Mix of kneed dit tot je fijne kruimels krijgt.Voeg vervolgens het ijskoude water en vanille toe en mix of kneed tot een mooie deegbal. Is het deeg nog iets te droog, voeg nog een klein tikkeltje water toe.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast. Het deeg mag noet niet te vast zijn. Rol het vervolgens uit tussen 2 stukken bakpapier tot een ronde lap van zo'n 35cm diameter en zo'n 4mm dikte. Verwijder de bovenste vel bakpapier. Leg het deeg met bakpapier aan de onderkant in een taartvorm van zo'n 20cm. De randen zullen wat overhangen maar dat moet 😃. Zet dit zo in de koelkast om op te stijven. Ondertussen kan je de appelen bakken.
  • Voor de appelen, verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
    Doe de boter en suiker in een pannetje en smelt op een zacht vuurtje. Roer goed zodat de suiker ietwat kan oplossen. Haal dan van het vuur en voeg het kaneel toe. Meng goed en zet even opzij.
    Snij de appelen in partjes, schillen hoef je ze niet te doen. Verwijder wel steeds het klokhuis. Leg de partjes op de bakplaat, ze mogen wat op elkaar liggen. Giet hierover het boter-suiker-kaneel mengsel. Hussel even goed en zet in de oven. Bak voor zo'n 25 a 30min in de oven tot ze mooi zacht gebakken zijn.
  • Haal de taartvorm uit de koelkast. Verdeel de helft van de gebakken appeltjes over het deeg. Strooi er dan de helft van de rozijnen en walnoten over. Schep hierover de resterende appeltjes gevolgd door de walnoten en rozijnen.
    Vouw de randjes nu ietwat naar binnen. Strooi er nog wat extra suiker over.
    Bak voor zo'n 40min in de oven (op 185 graden) tot de korst mooi goudbruin gebakken is.
    Serveer de galette warm of lauw met een bolletje ijs.
    Smakelijk
Trefwoord appel, appeltaart, dessert, kaneel, taart