Ga terug
Met deze Speculaas cheesecake ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas, mascarpone en speculaaspasta. Als afwerking nog wat extra speculaaspasta.

Speculaas cheesecake

Met deze Speculaas cheesecake ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas, mascarpone en speculaaspasta. Als afwerking nog wat extra speculaaspasta.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm van +/- 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Bodem

  • 80 gr boter
  • 150 gr Speculaaskoekjes

Vulling

  • 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 200 gr speculaaspasta
  • 300 gr roomkaas (type philadelphia)
  • 500 gr mascarpone
  • 350 ml room
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Afwerking

  • 200 gr speculaaspasta
  • 3 a 4 speculaaskoekjes

Instructies
 

  • Voor de bodem.
    Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. De zijkanten kan je hiervoor wat insmeren met boter zodat het papier beter blijft kleven.
    Begin met het smelten van de boter op en zacht vuurtje. Maal ondertussen de koekjes fijn in een blender. Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes. Stort dit op de bodem van je springvorm, spreid mooi egaal uit en duw goed aan. Je moet een mooi egaal vlak krijgen. Zet in de koelkast om op te stijven en ondertussen kan je de vulling maken.
  • Voor de vulling.
    Week de blaadjes gelatine in koud water
    Smelt de 200gr speculaaspasta au bain-marie zodat deze mooi lopend wordt. Zorg ervoor dat er geen water bij de pasta kan anders gaat deze shiften. Laat ietwat afkoelen maar zorg dat de pasta mooi lopend blijft.
    Doe 150ml van de room in een kookpotje en breng dit tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit ook ietwat afkoelen.
  • Doe de roomkaas, mascarpone, 200ml room, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit tot een gladde crème.
    Voeg er de gesmolten speculaaspasta en het room-gelatine mengsel aan toe. Mix opnieuw tot je een mooie gladde crème hebt. Schep deze crème bovenop de opgesteven koekjeskorst en laat minstens 4h of langer (nachtje) opstijven in de koelkast.
  • Voor de afwerking, smelt 200gr speculaaspasta opnieuw au-bain marie. Giet dit bovenop de opgesteven cheesecake. Zet dit nog zeker zo'n 20min (mag langer) in de koelkast zodat de speculaaspasta opnieuw kan opstijven.
    Werk af met nog wat verkruimelde speculaasjes
Trefwoord cheesecake, mascarpone, roomkaas, speculaas, speculaaspasta, taart