Ga terug
Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart

Panna Cotta met kokos en passievrucht

Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu als afsluiter van kerstdiner. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. Een toetje op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • Optie 1 Serveren in een glaasje : 4 glaasjes
  • Optie 2 Serveren als taart : taartvorm van 20 a 22cm
  • Optie 3 Serveren als klein taartje : ronde uitsteker + siliconen cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Panna Cotta

  • 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 285 ml kokosmelk (uit blik)
  • 215 ml room
  • 45 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 tl zeste van limoen (fijn geraspt)
  • 80 gr witte chocolade

Coulis van passievrucht

  • 250 gr passievrucht pulp (vers of diepvries)
  • 80 gr suiker
  • 1 kl citroensap

Instructies
 

Panna Cotta

  • Begin met de blaadjes gelatine te weken in koud water.
  • Doe de kokosmelk, room, suiker en zaadjes van de vanillestok in een kookpotje en breng rustig aan de kook. Roer even zodat de suiker kan smelten.
    Breek ondertussen de witte chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.
    Als het kokos-room mengsel kookt, haal van het vuur. Wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan dit warme mengsel. Roer even zodat de gelatine kan smelten en giet dan direct over de stukjes chocolade. Laat dit zo'n minuutje staan en roer dan goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooie glad mengsel krijgt. Als laatste voeg je de zeste van limoen toe. Roer nog even.
    Ga je de Panna Cotta in een glaasje serveren, dan kan je de panna cotta warm in de glaasjes gieten. Laat minstens 3h opstijven in de koelkast. Mag ook langer. Je kan dit perfect de dag voordien al maken.
    TIP! Check de notities voor de stappen als je de panna cotta in taartvorm of klein taartje wenst te serveren

Coulis van passievrucht

  • TIP! Ik gebruikte hiervoor diepvries passievrucht pulp (te vinden bij AH, Jumbo en Delhaize). Laat deze de nacht ervoor al ontdooien.
    Je kan hiervoor ook verse passievruchten gebruiken, reken toch op zo'n 12 a 15 passievruchten om aan 250gr te komen.
  • Doe het passievrucht pulp (met pitjes) in een kookpotje samen met de suiker en citroensap. Breng zachtjes aan de kook, roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen.
    Laat dit zo'n 20 a 25min zachtjes inkoken. De hoeveelheid zal iets afnemen omdat het vocht ietwat zal verdampen. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen krijg je een mooie ietwat dikkere siroop textuur. Eenmaal helemaal afgekoeld, verdeel over de panna cotta en zet terug in de koelkast tot voor het serveren.
    TIP! Ook de coulis kan je makkelijk een dag op voorhand al maken.
    TIP! Serveer je de panna cotta in de taartvorm of klein taartje. Doe de afgekoelde coulis dan in een potje, dek af en bewaar in de koelkast. Je werkt je spie taart of je kleine taartje dan op het laatste af met de coulis.

Notities

Grote taart

Je begint met het maken van het taartdeeg (pâte sucrée) of je kan ook taartdeeg van de winkel gebruiken. Bekleed je taartvorm (22cm) met het deeg, verwijder de restjes deeg. Laat nog even opstijven in de diepvries en bak dan mooi goudbruin (bak dit best blind af). Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
Maak de Panna Cotta en laat deze tot bijna kamertemperatuur afkoelen. Zorg ervoor dat de Panna Cotta wel nog mooi vloeibaar is. Giet de Panna Cotta in de gebakken taartbodem en zet voor minstens 3h (of langer) in de koelkast. 
Bij het serveren lepel je er wat van de coulis over. 

Kleine taartjes

Je maakt de Panna Cotta (best de dag ervoor) volgens het recept en verdeel vervolgens over een siliconen cupcake bakvorm. Of Silikomart heeft ook enkele speciale vormen die hier perfect voor zijn. Zet voor minstens 4h of een nachtje in de diepvries om op te stijven.
Haal zo'n 3h voor het serveren uit diepvries, ontvorm (dat gaat nu zeer makkelijk omdat het bevroren is) en laat verder ontdooien in de koelkast. Leg de bevroren Panna Cotta niet meteen op het koekje want dan gaat dit helemaal wak zijn. 
Bij het serveren, met behulp van een paletmesje leg je de Panna Cotta voorzichtig op het koekje. 
Je kan de Panna Cotta serveren op een krokant wafeltje (Parijs wafeltje van Jules Destrooper) of je kan ook het taartdeeg van de grote taart hierboven maken. Rol het deeg dan uit en steek rondjes uit die iets groter zijn dan je Panna Cotta. Bak mooi goudbruin in de oven en laat volledig afkoelen. 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstdessert, kerstmis, kerstrecept, kokosmelk, op voorhand maken, panna cotta, passievrucht, room, witte chocolade