Ga terug
Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven.

Stoofpotje van rundvlees

Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu voor tijdens het kerstdiner. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven. Simpel, makkelijk, snel klaar en op voorhand te maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 150 gr champignons
  • 1 kg stoofvlees
  • 1,5 el bloem
  • 330 ml kriek
  • 3 el Luikse siroop
  • 1 el mosterd
  • 400 ml bouillon of fond (rund of kalfs)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • Boter
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het versnijden van de groentjes.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Was de prei en hak fijn.
    Schil de wortel en snij in kleine blokjes.
    Maak de champignons proper en hak fijn.
  • Verwarm de oven voor op 110 a 120 graden.
    Heb je een combi stoom-hetelucht oven, gebruik dan de combi functie.
  • Verhit een ruime stoofpot (die ook in de oven mag) met een klontje boter. Bak hierin kort het stooflvees aan zodat deze langs alle kanten mooi aangebakken is. Schep het vlees uit de stoofpot en zet even opzij.
  • Doe in dezelfde stoofpot, voeg eventueel nog wat boter toe, alle groentjes. Stoof deze voor zo'n 6 a 7min aan. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer even en laat een minuutje mee bakken.
    Giet er het bier over, roer even los en laat een minuutje doorkoken.
  • Doe er vervolgens de siroop, mosterd, bouillon of fond bij. Roer even los.
    Voeg het vlees ook terug toe samen met het takje rozemarijn, laurierblaadjes, peper en zout.
    Zet de stoofpot in de oven. Gebruik je een klassieke hetelucht oven, zet het deksel dan op de pot. Gebruik je een combi stoom-hetelucht oven, dan hoef je het deksel niet op de pot te zetten.
    Laat het stoofpotje nu voor zo'n 3h a 3h zachtjes sudderen in de oven. Je hoeft tijdens het garen niet te roeren.
    TIP! Maak het stoofpotje 1 a 2 dagen op voorhand, des te langer deze kan kan staan des te meer smaak. Voor het serveren warm je het stoofpotje terug op in de oven of op het vuur
  • Serveer met kroketten, frietjes of een klassieke aardappelpuree
    Serveer extra met wat gebakken champignons of geroosterde wortelen (zie notities hieronder)

Notities

Geroosterde wortelen : 
Schil een bussel wortelen. Halveer de wortelen, tenzij het dunne worteltjes zijn dan kan je ze in z'n geheel laten. Wrijf de wortelen in met wat olijfolie en kruid ze met wat rozemarijn en/of tijm, peper en zout. Strooi er ook een beetje honing over. Rooster de wortelen in de oven op 200 graden voor zo'n 25min. Worden de wortelen iets te bruin op het laatste, dek dan af met wat aluminiumfolie. Ik gebruikte hierin de combi stoom-hetelucht functie van mijn oven. 
 
Trefwoord aardappelpuree, AEG SteamPro combi stoomoven, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstrecept, makkelijk recept, op voorhand maken, Stoofpotje, stoofvlees, wortelen