Ga terug
Maak een feestje van je ontbijt met deze gezonde ontbijtcake met appel en speculaas. Een lekker makkelijke cake die je op voorhand al kan maken waardoor je een gezond ontbijt of tussendoortje bij de hand hebt. Je kan eindeloos variëren met de extra's die je toevoegt in dit geval peer en echte stukjes speculaas.

Ontbijtcake met appel en speculaas

Maak een feestje van je ontbijt met deze gezonde ontbijtcake met appel en speculaas. Een lekker makkelijke cake die je op voorhand al kan maken waardoor je een gezond ontbijt of tussendoortje bij de hand hebt. Je kan eindeloos variëren met de extra's die je toevoegt in dit geval peer en echte stukjes speculaas.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

  • 1 appel
  • 3 eieren
  • 60 gr agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 225 gr appelmoes (*)
  • 35 gr olijfolie
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gr havermeel (**)
  • 100 gr amandelmeel
  • 1,5 tl speculaaskruiden (***)
  • 1 tl kaneel
  • 3 gr bakpoeder
  • 3 gr baking soda
  • 1 el citroensap
  • 4 a 5 speculaaskoekjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Beleg de cakevorm met bakpapier.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Doe de eieren, agavesiroop, appelmoes, olijfolie en vanille extract in een mengkom (eventueel van je keukenmachine).Mix dit los tot een glad papje.
    Voeg er het havermeel, amandelmeel, speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder aan toe. Mix tot een mooi glad deeg. Perfect glad zoals een echte cake ga je dit niet krijgen omdat amandelmeel en havermeel vrij korrelig is.
    Doe de baking soda in een klein potje samen met het citroensap. Dit zal een beetje beginnen bruisen. Dit is nodig om baking soda te activeren. Voeg toe aan het deeg en meng nog even kort.
    Voeg de appeltjes toe. Verkruimel de speculaasjes (hoeft niet te fijn te zijn) en voeg ook toe. Roer nog even kort.
    Giet het deeg in de cakevorm en bak voor zo'n 50min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal vervolgens uit de oven en laat volledig afkoelen.
    Bewaar de cake luchtdicht
    Smakelijk

Notities

(*) Probeer voor een appelmoes te gaan zonder toegevoegde suikers. Of maak zelf je appelmoes.
(**) Havermeel maak je makkelijk zelf door fijne havermout fijn te malen in je blender tot meel.
(***) De speculaaskruiden kan je gaan vervangen door koekkruiden of vervang door gewoon wat extra kaneel. 
Trefwoord amandelmeel, appel, gezond ontbijt, gezond tussendoortje, havermout, ontbijt, speculaas, tussendoortje